Ramelodisk tripp I Malmö

Nöjesteatern, Malmö 2008-10-23  

Det fina musikurvalet till Kolla Povel! fick de medverkande önska ur Povels stora musikskatt med över 900 låtar. Lotta Ramel sammanställde och sorterade så att blandningen blev rätt. Lotta svarade också för den välgjorda regin och visade stor talang även i föreställningen med sång och inte minst underhållande brevläsning. Breven till Povel var mestadels från barn och serverades även med hans finurliga svar.

Kapellmästare Monica Dominique bjöd på charmig sång och suveränt jazzpiano rågat med humor, fart och fläkt – helt i Povels anda. Hennes band, som var väl hemmastatt med Povels musik, bestod av idel duktiga musiker: dragspelaren Niklas Sundén, kontrabasisten Backa Hans Eriksson, trumslagaren Peter Milefors och ej att förglömma Mikael Ramel på gitarr.  

Ekologi, återbruk och slitstyrka kännetecknar Titta, det snöar! (1951) som blivit Titta, jag flyger!, Titta, jag diskar! (Karusellen 1954) och Titta, det spökar! (Potpurri i Funny Boy 1958) och nu Titta, vi surfar! (underfundig text: Henrik Widegren). Med MacBook (bärbara datorer) i knäna drog ensemblen igång Titta, vi surfar! i högsta speed. Tur att det sedan blev paus!  Svante Thuresson och Anne-Lie Rydé är ju väl intrimmade i Rameliana och med svårsjungna Håll musiken igång, gav de publiken allt och lite till! De skulle säkert platsat som vikarier för Povel och Monica (Anne-Lie var nog lite för ung då, kom jag att tänka på).  

Mikael Ramel sjöng Vårt eget blue Hawaii till sitt mästerliga gitarrspel och visade att äpplet inte faller långt ifrån trädet. Stephan Lundin, Povels vapendragare i Povel à là carte, kom loss i Är det nån som har en våning åt mig?. Tänk vilken fin programledare Stephan skulle vara i TV (och han är heller inte humorbefriad)! Där har SVT missat något. En grandiober och deliciuber version av Var är tvålen? framfördes onödigt jättebra av ensemblen! Gud, vad det svängde!! Turnén fortsätter även 2009. Varje föreställning har en gästartist och i Malmö var det Peter ”Så ska det låta” Harryson.  Han framförde Sommartrivialiteter på sitt karaktäristiska och högtravande sätt, vilket gav texten rätt krydda. Apropå krydda, han fick även vara representant för Gastronomiska Akademin, där han är medlem liksom Povel var. Detta var bara ett litet axplock ur den fina föreställningen.

Programbladet innehöll mycket intressant och kul fakta – en dröm för en kalenderbitare, som undertecknad! Inte visste man att Mikael medverkat i en Åsa-Nisse-film och att Anne-Lie var en lovande talang i pistolskytte! Den allra bästa musiken kommer självmant, skrev Povel. Faktum är att han själv stod för den ….

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54707) [1]=> int(50803) [2]=> int(54735) [3]=> int(54731) [4]=> int(54746) [5]=> int(54329) [6]=> int(54382) [7]=> int(51323) [8]=> int(54639) [9]=> int(54566) [10]=> int(54541) [11]=> int(54715) }