IMG_0533

Rapport från YJF

IMG_0533

Årets upplaga av Youth Jazz Festival hölls den 18-20 mars i Stockholm på Kulturama i Hammarby Sjöstad och på Konserthuset. Närmare 350 ungdomar från hela landet deltog. I år hade festivalen engagerat en imponerande skara föreläsare, workshopledare och musiker.

 

Förutom hela Yellow Jackets – saxofonisten Bob Mintzer, elbasisten Jimmy Hasslip, pianisten Russel Ferrante och trummisen Will Kennedy – fanns ett tjugotal andra namnkunniga musiker på plats för att dela med sig av sitt kunnande på clinics i Kulturamas olika lokaler. Bland föreläsarna återfanns t.ex. Jeanette Lindström, Anna Christoffersson, Neta Norén, Mats Holmquist, Bertil Strandberg, Karl Olandersson, Gustavo Bergalli, Per ”Ruskträsk” Johansson, Karl Martin Almqvist och trumpetaren Fredrik Norén.

Fredrik, som till vardags arbetar som jazzkonsulent på Scenkonstbolaget och som ungdomskonsulent på Svenska Jazzriksförbundet, var musikalisk ledare och drivande kraft under festivaldagarna tillsammans med Micke Sundvall på Limelight. Huvudarrangörer för festivalen var SJR, Limelight och Mary Lou Meese Youthjazzfund i samarbete med Rikskonserter, Rum, Svensk Musik, Sveriges Orkesterförbund, Stockholms Konserthus, Windcorp och Inexor.

Yellow Jackets höll redan på förmiddagen den 18 en intressant föreläsning och gav en bejublad konsert i Kulturamas aula inför en mångtalig och andäktigt lyssnande publik. Varje medlem i bandet delade med sig generöst av sina tips, erfarenheter och sin livsfilosofi om hur man blir en så bra människa och musiker som möjligt. ”Ju mer du vet, desto tydligare blir det när du själv skriver musik.

Lyssna på all musik du kommer över för att hitta melodin, oavsett genre. Det medför att du med tiden kommer att göra dig själv till en bättre kompositör. Själv formligen stal jag riff från Sonny Stitt och John Coltrane innan jag fann min egen, personliga stil”, mässade saxofonisten Bob Mintzer från scenen. Trummisen Will Kennedy stal dock showen när han delade upp publikhavet enligt olika taktarter och med sitt sköna, gungande beatboxande fick hela den fullsatta aulan att koka.

Kennedy hamnade i rampljuset även på kvällen då Guljackorna uppträdde på Konserthuset i ett eget set och senare under samma kväll tillsammans med Stockholm Jazz Orchestra med Fredrik Norén som musikalisk ledare. Kennedy bakom trummorna markerade takten och riktningen på låtarna med ett stort, variationsrikt spel och med ett inkännande, funkigt driv. Vi fick höra stycken från färska plattan Timeline (Mack Avenue Records) och en del äldre pärlor som Greenhouse, som är tematiskt tilltalande med sina många taktbyten och vändningar.

IMG_0470

Annars var konserten i sin helhet mycket böljande och ojämn; delar av låtmaterialet drog lite för mycket åt det slicka ”LA-fusion” -soundet. Bäst funkade det när man valde att spela variationer på temat, som i nummer som Red Sea och Magnolia. Alla i bandet spelade bländande solon, men jag hade gärna hört ännu mer av pianisten Ferrantes klangrika utflykter. Musiken var skickligt men samtidigt ganska likriktat och lite småtråkigt framfört – lite rutinmässigt om man så vill. Faktum är att bandet lät mer vitalt på Kulturama tidigare under dagen. Konserthuset kändes för stort för Yellow Jackets helt enkelt, vem minns inte deras legendariska spelningar på Fasching under tidigt 90-tal?

Vitamininjektionen kom efter paus då Guljackorna framförde låtar som arrangerats och komponerats av Bob Mintzer samt några nummer av Vince Mendoza. Det hela resulterade i ett mycket inspirerat möte som triggade alla på scenen. De kluriga och svåra arrangemangen var ingen match för SJO att hantera: en sprudlande, glödande energi spreds i ett klangrikt ljudlandskap.

Med stor fantasi och lekfullhet framförde banden hardbop-kryddade hyllningar till Miles och Elvin Jones (Like Elvin & Deway For Miles), och äldre, starka nummer som Downtown från Politics-plattan, Russel Ferrantes snygga Azure Moon, storbandsfunk á la Tower Of Power i Why is it samt en rivig version av Gershwins Run for your life. Solistiskt glänste Gustavo Bergalli & Nils Janson på trumpet, Ola Bengtsson på gitarr, Robert Nordmark & Karl Martin Almqvist på sax och Bertil Strandberg på trombon. Nämnas bör också mästerlige Åke Linton (E.S.T.) på ljud.

Tidigare under kvällen utdelades det nyinstiftade Mary Lou Meese Youthjazzfunds jazzpedagogpris på 50 000 kr. Priset är instiftat av Brian Meese och den första pristagaren blev jazzpedagogen Bertil Fält från Sandviken. OJ gratulerar den välmeriterade vinnaren!

På söndagen hölls SM i storbandsjazz och smågruppsjazz för ungdomar i Konserthuset. Vinnare i kategorin äldre storband blev Dalarnas Ungdoms Big Band (DUBB). I den yngre kategorin storband segrade Hultsfred/Oskarshamn Storband. I kategorien äldre småband vann Sachas Society Syncopators från Kulturama och i kategorin yngre småband A.J.A.J jazzquartet.

Att det finns god återväxt inom jazzen i vårt avlånga land råder det ingen tvekan om efter denna sprudlande helg!

Patrik Sandberg

Annonser
Annonser