Reaktorhallen blev konserthall för Viva Black

Viva Black feat. Gretli & Heidi.
Reaktorhallen – Kungl. Tekniska Högskolan.
12 februari 2016.
Eva Lindal violin, Filip Augustson b, Christopher Cantillo slagverk,  Catharina Backman Gretli, Carin Blom Heidi glasharpa.

I Vetenskapens katedral eller Reaktorhallen vid KTH, trettiofem meter under gatunivån, framträdde Viva Black tillsammans med glasinstrumentalisterna Gretli och Heidi. I den gamla reaktorhallen, där den ursprungliga inredningen var borttagen, fanns förr en av de första datorerna i Sverige. Den visade sig nu vara en ypperlig konserthall. På de råa väggytorna finns fortfarande uppritade kvadrater som benämndes med olika bokstavsserier och sifferkombinationer. Mot dessa ytor fann musiken en fin akustik.

Flera av de intressanta kompositionerna var utförda av initiativtagaren Filip Augustson själv och några av Catharina Backman respektive Carin Blom. Utöver dessa spelades också ett verk av Peter Danemo som själv närvarade och berättade om sin komposition. Filip Augustson attackerade kraftfullt och melodiskt stabilt sitt instrument. Både med stråke och pizzicato. Han är en basist som medverkar i en rad olika sammanhang med musik från skilda tider. Vilket tyder på att han har en närvaro i flera olika epoker. Eva Lindal utförde djupt engagerad några intensiva partier i kompositionerna. Med en kraftig stråkföring fick hon närmast hela salen att gunga. Vilken fin violinist hon är! Christopher Cantillo spelade på ett rikt utrustat slagverk. Med sin uppsättning utförde han allt från fågelkvitter till kraftiga slag på bastrumman.

Viva Black är en mycket intressant trio som åstadkommer personlig musik långt ifrån allmänflödet. Tonflöden som färdas från nordisk folkmusik till östeuropeiska tongångar med inslag av dagsaktuell jazzmusik. Till sin musik hade de nu inbjudit Gretli och Heidi att medverka. Namnen är artistnamn som de två använder. Till den specifika identiteten har de skapat speciella frisyrer och konstfulla dräkter. De använder sig av dricksglas, glasskålar, glaslock och glaskannor i olika dimensioner. På dessa skapar de minst sagt säregna klanger. Dels genom att slå på dem med pukstockar och dels med tunna pinnar som på håll såg ut som smala målarpenslar. Dessutom gned de med fingertopparna på vattenfyllda glas och en mjuk klang uppstod ur de välstämda glasprodukterna. Gretli och Heidi framförde också tvåstämmiga sångpartier som också imponerade. En berömvärd konsert och man hoppas att de fem återkommer med ytterligare evenemang framöver.

Leif Wigh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54707) [2]=> int(54329) [3]=> int(54746) [4]=> int(51323) [5]=> int(54735) [6]=> int(54541) [7]=> int(50803) [8]=> int(54566) [9]=> int(54639) [10]=> int(54715) [11]=> int(54382) }