Releasefest för Tolvan-cd

Superlativer har en tendens att likt nyvärmda popcorn eskalera osorterat när det gäller Tolvans sparsamma konserter. Ett lysande exempel var deras releasekonsert för senaste cd:n ”Effortlessly” på ett fullsatt Palladium inför en som ledaren Helge Albin berömde vara en ”kunnig och uppskattande publik”.

 

Huvudparten av konserten upptog Albins profilerade nyskrivna originalnummer som ingår i cd:n.

Med rivstart av ”Get up”  gav det en klangbild som bara de allra främsta storbanden i Europa idag mäktar. Underligt nog fick jag den engelske storbandsledaren/kompositören Johnny Dankworth i tankarna, och då främst hans idag bortglömda (?) och oåtkomliga LP ”The 1.000.000 dollar collection” från mitten av 60-talet.

Även om jag nu inte för en sekund tror att Albin har varit influerad/inspirerad av den. Men vibbarna kändes ändå väldigt starka  på grund av samma stingande brass, luftiga synkoper och raffinerade taktarter. Ändå har väl sällan en cd-titel varit mera befogad trots sin kaxiga framtoning (Utan ansträngning).

Här bjöds både på tradition och nytänkande i gemensam enklav, och just titelnumret gav generösa ramar för den engelske världstrumpetaren Gerard Presencer. En virtuos av sällan hört slag som även visade upp sina instrumentella muskler i första numret ihop med den alltid säkre, trygge auktoriteten Helge Albin på spelglad altsax. 

Men hela den färgrika paletten av överdådiga nyanseringar, fysiskt kännbar dynamik och lysande kollektiv framtoning återfanns i alla sektioner. Den här konserten som utan blygsamhet armbågar sig in på listan över Tolvans absolut bästa (liksom plattan) gav även generösa ytor för att visa upp många hörvärda solister som växer med uppgiften. Till exempel Ulf Homström, alt, Inge Petersson, tenor, danske Jörgen Emgårds vars lyriska utsvävningar på piano i den emotionellt berörande ”Con Brio” var lysande.

Trotjänaren saxofonisten Cennet Jönsson är tillika en ypperlig kompostör och fick inte bara mina nackhår att resa sig i sitt intensiva utspel på sopransax i den meditativa ”Stillness in motion”.

En annan hörvärd solist är veteranen Vincent Nilsson som briljerade med plungertrombone i Albins ”Blues in minor”, som egentligen inte alls var en blues. ”Ni kan ju räkna takterna så förstår ni”, skämtade Albin som beredde plats för en annan häftigt påträngande svängig kroppsupplevelse – ”Short cuts” som gav sfärer av en bakvänd ”Milestones”. Där (och under hela konserten) förbluffades man över en annan trotjänare, trumslagaren Lennart Gruvstedts sekundsnabba inprickningar och kompletta spel i världsklass.

Någon knorrade dock över att man i alla fall kunde spela ett standardnummer. Med en så välfylld bok av personliga spännande, rytmiskt som harmoniskt kluriga och överdådigt nyanserade kompositioner som Helge Albins (och även benägen motiverad bidragare som Cennet Jönsson) så ärTolvan för att citera den danska frasen ”sig selv nok”.

Den här upplevelsen ristar man gärna in i minnesbarken. Mycket vill ha mera och man ser med iver fram emot nästa Tolvankonsert med många nya av Albin-originals.

Christer Nilsson

Palladium i Malmö den 20 september
Tolvans releaskonsert för sin cd ”Effortlessly” med bland annat Helge Albin, Gerad Presencer, Cennet Jönsson, Ulf Holmström, Vincent Nilsson, Ola Åkerman, Inge Petersson, Roy Wall, Anders Gustavsson, Jörgen Emgård, Patrik Albin, Lennart Gruvstedt med flera.
 

Annonser
Annonser