Rigmor & stråkar blir stor musik

Foto: Olle Hernegren

Carlstad Jazz hade all anledning att vara nöjt med att få arrangera premiären för en av vårens mest uppmärksammade och intressanta turnéer. Det blir ett möte mellan en vokalist, skolad i jazzens idiom, och fyra stråkmusiker, med bakgrund i främst från den klassiska musiken. Och planen man möts på är mer eller mindre kända sånger av Paul Simon, Stevie Wonder och Burt Bacharach. Här finns också något av Rigmors egna material hämtat från hennes tidigare skivor, och annat kommer från källor som Charles Mingus och Richard Bona.

Historien om r.s.q.v börjar redan år 2000, och genomslaget för kvartetten kom 2006 när man tog sig an John McLaughlins energifyllda musik. Ett par år senare blev det ett samarbete med Ulf Wakenius på dennes cd Love Is Real, och nu finns alltså Bernie Mallinger och Johannes Dickbauer på violin, Cynthia Liao på viola och Asja Valcic på cello tillsammans med Rigmor Gustafsson i Sundstaaulan.

”Radio” i r.s.q.v står för ”samtida musik, variation och underhållning”, och det är ungefär vad som bjuds. Mycket av materialet är återhållsamt och lugnt, balladaktigt. Still crazy after all these years tolkas känslofullt, med elegant ackompanjemang med stråkar och pizzicatoaccenter. Klangerna är vackra, ibland kryddade med dissonanser, och de ingår en symbios med Rigmors röst som ibland omärkligt smyger sig in i instrumentklangen. Ibland hettar det till ordentligt, som i Asja Valcics Fancy Nancy, där energin i stråkarna är hög och utspelet kraftfullt.

Kvartetten utnyttjar sina instrument till max, spelar pizzicato och med stråke, markerar rytmer med slag på klangkroppen och har ett uttryck från ett kollektivt rytande i kraftfull orkestrering till den spröda tonen av en ensam violin. I Please, Don’t Stop visar man att en stråkkvartett kan svänga gruvligt med ett riffaktigt, funkigt spel.

Det är helt klart att r.s.q.v. och Rigmor Gustafsson trivs tillsammans, och att de är mer en kvintett än en kvartett med solist. Lika klart är det att detta är ett konstnärligt lyft för Rigmor, ett steg i en spännande riktning.

Rigmor Gustafsson med radio.string.quartet.vienna
Carlstad Jazz, Sundstaaulan, Karlstad
Publik: 450

(Recensionen ursprungligen publicerad i Nya Wermlands-Tidningen 13 mars)


 

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54209) [1]=> int(54541) [2]=> int(50803) [3]=> int(54013) [4]=> int(54353) [5]=> int(51323) [6]=> int(54325) [7]=> int(54329) [8]=> int(54305) [9]=> int(54382) }