Rigmor i briljant sällskap

 

Foto: Olle Hernegren

Det var förstås festligt, folkligt och fullsatt när Rigmor Gustafsson kom till Arvika Jazz och Blues Club den 3 maj. Kvartetten är ute på en mellansvensk turné och spelade på Ritz på vägen mellan Fasching i Stockholm och Konserthuset i Göteborg.

Rigmor Gustafsson har med sig samma grupp som medverkade på senaste cd:n, sånär som på gitarristen Max Schultz. Alltså finns här Texas-bon Eric Harland, välmeriterad trumslagare som bland annat kunde höras med Charles Lloyd i Oslo förra året. På bas hörs Lars Danielsson, mångsidig musiker även som cellist och kompositör. Vid pianot sitter Jonas Östholm, Rigmors fasta klaviaturspelare sedan länge. Det är en minst sagt kompetent trio som backar upp Rigmor Gustafsson denna kväll.

Det blir mycket material från cd:n Alone With You, som var den första där Rigmor satsade på enbart eget material. Ett par nummer från de tidigare skivor hon gjorde med musik av Burt Bacharach och Michel Legrand blir det också. Såhär halvannat år efter släppet kan man konstatera att Rigmors eget material håller bra, det är musik med karaktär och med möjligheter att utveckla en jazzkonsert kring.

Och att utveckla en jazzkonsert är något detta gäng behärskar. Världsklass är ordet. Special effects är ett ösigt stycke där Lars Danielsson river av ett solo med rockprägel, och Rigmor scatsjunger i duell med Eric Harland. Joy to me innehåller Sofia Petterssons varma text om livets glädjeämnen, och den kryddas av utsökt basspel med flageoletter och av elegant trumspel. I On Higher Ground presenterar Jonas Östlund ett lätt och flygande solo, och låten går via ett mellanspel med fascinerande samspel mellan Danielsson och Harland över i Medan du väntar.

Det går inte att klandra Rigmor Gustafsson för att hon, som hon säger, glömmer bort att sjunga och bara lyssnar. Den trio hon generöst släpper loss i full frihet är fullständigt briljant, och i sammanhanget blir sången en kärna av normalitet utan att på något sätt brista någonstans. Rigmors sång har känsla och inspirerade improvisationer kring melodi och rytm, och tillsammans med sin trio står hon för en sällsynt bra jazzkväll.

Ritz, Arvika
Rigmor Gustafsson voc, Jonas Östholm p, Lars Danielsson b, Eric Harland dr
(Texten ursprungligen publicerad i Nya Wermlands-Tidnngen 4 maj)

Annonser
Annonser