DeniseGordon fotoWiken

Rötterna i fokus på JazzPartyt i Lund

DeniseGordon fotoWiken

Vad hör jag om inte ekon från själva Dinah Washington, i form av bedårande Denise Gordon – gudomlig sångerska, med kraft och strävhet i rösten, full av sväng och sångglädje – uppe i stora salen på AF i Lund, kompad av Doc Hound Copenhagen Revival Band.

 Ännu ett lyckat arrangemang av Mr Promoter himself, Louis Mitchell, som envisas med att satsa på rötterna: Det vill säga swing och busighet framför inåtvänt svårmodigt intellektuellt uttryck – här bjuds på en blandat kompott med inslag av blues, jive, funk, afro, till och med klezmer fick representeras, jazz eller ej. Men rötterna till det vi kallar jazzmusik bottnar just i dessa dessa musikformer med sina starka känslomässiga uttryck. Det köper jag, detta här är ju ändå äkta vara.

Louis Jordan, jodå, han spökade även han, i form av danska Jordans Drive som satte fart på tillställningen med sin oemotståndligt ösiga Jive, uppeggade av föreningen Hep Cats unga dansare som swingade loss med bensprattel. Dom fick oss som just lämnat tonåren att häpna av avundsjuka – men så är det ju…

JordanDrive fotoWiken

Vi vandrar runt och försöker hinna med allt, lite blues av hemmahoppet Gunar ”Caesar” Andersson i källaren, funkig jazz från Niklas Fredin i Tegners matsalar, eller bara stå i ingången för att avnjuta Lufsen Swingsters, innehållande, numera klarinettisten, Paul Boccione Strandberg, för att genast rusa upp och insupa Sofi Hellborg – dynamisk altsaxofonist som ser till att vi alla gungar med till hennes enastående afrosväng.

Bara att tacka och ta emot – jag vandrar hem i natten, fullproppad av upplevelser, dock ej på grund av någon inåtvänd experimentell progressiv jazzmusik, lika bra det, här var det pur livsglädje som gällde.

Text och foto: Per Wiken  

Jazzparty AF Borgen LUND 18 januari 2014

Annonser
Annonser