ViktoriaTolstoyAneby 1

Säsongsavslut i Aneby

ViktoriaTolstoyAneby 1

Så var det dags igen! Sista konserten för året i Aneby. Och med visst julinslag som brukligt är!
Denna gång var det tämligen nybildade Habo Big Band tillsammans med Victoria Tolstoy. Storbandet var dessutom förstärkt med Tolstoys make, Rasmus Kihlberg, bakom trummorna. Jag har inte hört Habo BB förut, men en gissning är att bandet spelade bättre och tightare än någonsin. Bara att hoppas att ordinarie trumslagare tog detta inhopp på rätt sätt!

 Men först som vanligt förband från Sommenbygdens folkhögskola. Två saxofoner i frontlinjen och här fanns en altsax med en öppen och lite ångestfylld ton, som lovar gott inför framtiden. Hör jag gärna igen under vårterminen!!

Sedan kvällens huvudnummer och storbandet inledde med en svängig version av Mercer Ellingtons Things ain’t what they used to be. På grund av usel väderlek hade man missat ett tillfälle under eftermiddagen att repa ytterligare och finslipa uttrycket. Detta märktes inte alls i spelet, enbart ibland som frågor om arren till Kihlberg som funkade som dirigent! Bidrog till en avspänd stämning som förmedlades till oss i publiken.

Sen var det plats på scen för Victoria Tolstoy som ur röstsynpunkt höll upp väl gentemot ett kraftfullt spelande storband. Man framförde flera ovanliga melodier, med något klassiskt standardnummer instucket, men med mycket intressant musik som helhet. Bland annat en fin melodi av Esbjörn Svensson och några bra bluesnummer.

 ViktoriaTolstoyAneby 2

Kompet krymptes till en kvartett för bland annat Don’t get around much anymore, med stark och smidig sång av Tolstoy och suveränt rytmiskt stöd från samtliga, återigen med Kihlbergs trummor som pådrivande fundament.

Julmusik kom på slutet, då i form av en stämningsfull tolkning av det vackra temat från Karl-Bertil Jonssons julafton. Svårsjunget och här fick Viktoria Tolstoy plocka fram noter och lät ibland aningens osäker. Något som för mig enbart adderade till en känslomässig tolkning, med fin närvarokänsla. Sen som avslutning mer bullriga Santa Claus is coming to town.

Mycket trevlig konsert där det var kul att höra storbandets glädje över en fin sångsolist, men där det hördes tydligt att musikerna mest uppskattade Kihlbergs trumspel och ledning av bandet, Tolstoy får ursäkta!!

 

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby Jazz Klubb, Aneby konserthus 3 dec 2012.

Victoria Tolstoy vo, Habo Big Band med Rasmus Kihlberg dr.

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54353) [1]=> int(50803) [2]=> int(54209) [3]=> int(54305) [4]=> int(54329) [5]=> int(51323) [6]=> int(54541) [7]=> int(54325) [8]=> int(54382) [9]=> int(54013) }