AnnaHogbergBand

Se & Hör sågs och hördes i Alvesta

AnnaHogbergBand

Så är en ny vårsäsong igång i Alvesta. Bara beteckningen vårsäsong gör ju att man blir glad, eller hur?

Inledningsfestligheterna stod kvartetten Se & Hör för tillsammans med fyndigt betitlade förbandet Jazz Gripen. Det senare som vanligt elever från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Och ånyo som vanligt, så väjer dessa yngre musiker inte för svårigheter.

Denna gång i form av en fin version av Monks I mean you, samt ett intressant och ambitiöst arr av I hear a rhapsody. Kul och ett tecken på uppskattning är att publiken i Alvesta brukar komma i tid för att även höra förbandet. Så är det inte alltid är min dystra erfarenhet!

AnnaHogberg 2

Anna Högberg (se intervju i Orkesterjournalen 6-13) och Niklas Barnö och Se & Hör är ute på en release-turné för debut-albumet Hör & Häpna (se recension skriven av undertecknad i kommande nummer av Orkesterjournalen). Och både Se och Höra kunde man sålunda i lördags i Alvesta. En vanlig CD är ju lite begränsad när det gäller att Se, liksom. Just kontakten med musikerna är som alltid en väsentlig del av en live-konsert.

DennisEgberth

Men kommunikation via musik är inte helt enkel att beskriva, hur den går till. När Niklas Barnö pratar mellan låtarna (och det gör han gärna!!) så är det utan tvekan en tydligare form av kommunikation, lättare att förstå hur budskapet överförs till oss som lyssnar. Delvis för att vi kan använda vårt intellekt för att tolka vad som sägs. Musikalisk kontakt skapas på ett mera emotionellt plan och blir därmed svårare att överföra till ett budskap av ord.

EmilSkogh

Funderingar som väcks av att först ha hört CD:n Hör & Häpna och sedan nu ha hört delvis samma musik live. För inledningsvis spelade kvartetten låtar från CD:n, fast i längre versioner. Hela tiden melodiska teman, alla skrivna av gruppens medlemmar, som bildar bas för ett friare solospel.

Musik som har en resonerande grundton, en kontakt kanske främst mellan musikerna, men det känns som sagt att vi i publiken också bjuds in i ett slags samtal. Mycket sympatiskt och helt klart en grundförutsättning för bra musik! Barnö försökte i prat mellan låtarna förmedla något av just detta, tror jag. Att publiken är öppen och nyfiken på allt som spelas, oavsett om det är något man känner till eller att musik och musiker är helt okända.

NiklasBarno

Först mot slutet av kvällen spelade kvartetten ett par helt nya melodier. Högbergs Bunkerlåt sammanfattade på något sätt hela kvällen. Skogh och Egberth spelade här ett smidigt framtassande walking-komp där de båda blåsarna hela tiden utmanade med friare attacker. Bas och trummor brydde sig inte och fortsatte lugnt sitt promenerande. Ett intensivt spänningsfält byggdes upp som blev plats för intressanta solon. Så tycker jag samarbetet mellan musikerna fungerade hela kvällen och därmed uppstod meningsfull musik, fortfarande i kontakt med oss som lyssnade. Det är fint!!

Text: Jan Strand

Foto: Bo Granefelt

Alvesta Jazz & Blues 15 feb 2014.

Jazz Gripen: Olle Oswald ts, Jesse Emmoth p, Otto Jonasson b, Jonathan Leidecker dr.

Se & Hör: Niklas Barnö tp, Anna Högberg as, Emil Skogh b, Dennis Egberth dr.

JazzGripen

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(55149) [1]=> int(54880) [2]=> int(54790) [3]=> int(50803) [4]=> int(54735) [5]=> int(51323) [6]=> int(54731) [7]=> int(54566) [8]=> int(54787) [9]=> int(54382) [10]=> int(54968) }