Ecaroah fotoWiken

Silvers hard bop glänste på Lunds Nation

Ecaroah fotoWiken

Vi som trängdes i en fullsatt salong i Lunds Nations källare lät oss gladeligen drabbas av jazzbaciller när eminenta föreningen Stardust hade engagerat de unga svenska musikanterna som under namnet ”Ecaroh”- alltså Horace baklänges.

 

Ecaroah bjöd på musik, komponerad av den legendariske pianisten Silver, och bekant för sin dynamiska och högst drivande klaverstil. Första gången exponerades den  i Art Blakeys Jazzmessengers, där Horace satte sin prägel på skeendet genom sitt explosiva komp och offensiva solospel.

Många av hans kompositioner har blivit klassiker, såsom inledningsnummert, den långa bluesen ”Filthy McNasty”- inte alls så motbjudande som namnet antyder, utan i själva verket en låt med vackra och suggestiva melodislingor.

Vi bjöds även på andra soulfärgade låtar,”Creeping In ” och inte minst gospelinspirerade ”The Preacher” – just det, den som blev ” Jazzbacillen” på svenska, med vår egen Siw Malmkvist som vokalist, för att inte tala om budskapsmättade ”Ecaroh”.

Och fläktar från förr upplevde vi via trumpetare Nils läckra fraseringar, med smak av både Donald Byrd och Clifford Brown, och i tenorist Björns rullande tenorlir spökade Hank Mobley för hela silverpenningen. Trummis Daniel fick till ett gott sväng utan att försöka imitera Art Blakey- han höll sin egen stil och det med den äran.

Med risk för att betraktas som kverulant: Jag saknade busigheten, det hela var kanske lite för snällt och svenskt försiktigt, om än engagerat och professionellt av duktiga musikanter, och visst skall de unga pågarna ha en stor eloge för att de vill lyfta fram legenden Horace Silvers musik.

 

Text och foto: Per Wikén  

 

ECAROH – Six pieces of Silver
Stardust Jazzklubb LUND 6 september

Björn Jansson ts, Nils Jansson tp, Carl Orrje p, Kenji Rabson b, Daniel Fredriksson dr.

 

 

 

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54305) [1]=> int(54329) [2]=> int(54013) [3]=> int(54353) [4]=> int(51323) [5]=> int(54325) [6]=> int(54209) [7]=> int(50803) [8]=> int(54382) [9]=> int(54541) }