Sisters Of Invention imponerade på Nef

Text + Foto: Ulf Caresten

 

 Sisters of Invention överraskar direkt när de har releasekonsert på Nefertiti i Göteborg. Hela åtta musiker äntrar scenen istället för enbart de bägge systrarna. Det är fullt blås med två saxar, trumpet och trombon, förutom gitarr, piano, bas och trummor. Svänget är våldsamt stundtals. Ändå saknar jag det speciella soundet när systrarna spelar själva som duo.

Albumet Sisterhood är Sisters of Inventions sjätte album och vid releasekonserten hyllar de sig själva, för att de spelat tillsammans i hela 20 år. De började redan i 11-12-årsåldern och är således 31 och 32 år idag. Systrarna Malin och Karolina, är döttrar till jazztrumslagaren Martina Almgren och basisten Owe Almgren. Sättningen består av trumset och sopransaxofon men detta kryddas sedan med sång, loopar och sampling. Det är Malin som spelar trummor, medan Karolina trakterar sopransax och sjunger.

Tjejerna är hyllade i både Sverige och Europa för sitt unika sound. Redan 2016 vann de pris för Bästa grupp på Euro Radio Jazz Competition i Amsterdam och 2017 Årets grupp av Sveriges Radios Jazzkatten i P2.

Malin och Karolina har med sig sex andra musiker på scen: Ella Wennerström, trombon, Eira Hjärtstam, trumpet, August Eriksson, altsax, Fanny Gunnarsson, piano, Owe Almgren, elbas och Andreas Hourdakis, gitarr.

Efter hyllningslåten  Sisterhood, går tre av blåsarna av scenen och en kvintett återstår. Samtliga låtar som framförs är skrivna av Malin och Karolina. Ingen vet är en underfundig melodi med ständiga taktartsbyten och  Remember me en fin ballad med dynamiskt basspel av pappa Owe Almgren.  Loosing my mind skrev Malin under coronapandemin. Där hör vi kraftfullt ensemblespel av blåsarna och ett fantasifullt gitarrsolo av Andreas Hourdakis.

Allt är tyst inleds med ett raffinerat trumintro av Malin och låten har ständiga tonartsbyten. Karolina har komponerat  Sign , som präglas av mysticism. Den börjar med ett impressionistiskt pianointro av Fanny Gunnarsson. Karolina sjunger säkert och känsligt.

Malin har skrivit  Heartache  där blåsarna framträder med effektivt stämspel. Det gungar ordentligt när alla svänger loss.

Extranumret  Jag kan inte se av Malin är kanske gruppens mest kända låt. Här är det återigen udda taktarter och ett särpräglat tema.

Sisters of Invention fortsätter nu sin turné men både Malin och Karolina Almgren är med i andra konstellationer. Karolina ska till exempel turnera med spanska Miranda Fernandez.

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54790) [2]=> int(54715) [3]=> int(54382) [4]=> int(54880) [5]=> int(50803) [6]=> int(54566) [7]=> int(54541) [8]=> int(54707) [9]=> int(51323) [10]=> int(54787) [11]=> int(54735) [12]=> int(54878) [13]=> int(54731) }