JosefinCronholm

SJC 2011: Josefin Cronholm, Jacob Karlzon 3

JosefinCronholm

Laddat och intimt med Josefin Cronholm, rytmiskt och intensivt med Jacob Karlzon 3:

 

Josefin Cronholm

Josefin Cronholm voc, Jacob Karlzon p, Gunnar Halle tp, effekter, Anders Jormin b, Lisbeth Diers dr.

Den prisbelönta småländska jazzsångerskan och kompositören Josefin Cronholm gästade för andra gången Swedish Jazz Celebration under årets upplaga. I Lilla salen i Kulturens hus presenterade hon ett helt nytt verk, ett beställningsverk av Sveriges Radio. Uppdraget att komponera ett verk på beställning av SR är en tradition i Swedish Jazz Celebrations historia.

Det blev en laddad, intim konsert med den nykomponerade sviten i huvudroll och med ett äldre verk av Cronholm som komplement. Successivt byggdes sviten upp från ett meditativt, drömskt ljudlandskap via Cronholms diktläsning vidare till högklassig stämningsjazz för att mynna ut i en väldigt tilltalande musik som jag inte kan precisera i ord. Cronholm levererade sköra, naturnära, melodiska låtar med en aning vemod och sorg i tonerna.

Hennes röst var kristallklar och hon ackompanjerades smakfullt av tunga namn som basisten Anders Jormin, Jacob Karlzon på piano, Gunnar Halle på ljudeffekter och trumpet samt danska Lisbeth Diers på slagvek. Samtliga bidrog till den bräckliga balansen mellan det smidiga ackompanjemanget och den utsökta sången. En av festivalens absoluta höjdpunkter!

JacobKarlzon_fotoAndersAlm

Jacob Karlzon 3

Jacob Karlzon p, Hans Andersson b, Jonas Holgersson dr

Svensk pianojazztradition måste vara en av jazzvärldens starkaste. Oftast visar den sig i trioformation: se bara på legendariska pianister som Bengt Hallberg, Bobo Stenson, Jan Johansson, Esbjörn Svensson, Per-Henrik Wallin och Lars Janson – listan kan bli hur lång som helst. Jacob Karlzon kan stolt sälla sig till dessa legendarer utan att skämmas. Förra året vann Karlzon kategorin ”Årets Musiker” och belönades med en Jazzkatt på Grünewaldsalens scen i Konserthuset i Stockholm.

Karlzon med sin trio framförde låtar från nya skivan ”The Big Picture” i Lilla salen i Kulturens hus. Tidigare under kvällen hade Jacob spelat piano under den bejublade konserten med Josefin Cronholm, så han var på gott humör när han intog scenen. Det var mestadels Jacobs egenkomponerade låtar vi fick avnjuta, men även personliga och helt omgjorda versioner av ”Maniac”, som är temat ur filmen Flashdance, U2:s ”In God´s Country” och hårdrocksgruppen Korns ”Bakersfield Revisited”. Jacob jobbade hela tiden med mycket variation och han lyckades med konststycket att förvandla de bekanta låtarna till finurliga och raffinerade nytolkningar.

Känslan av harmonisk och rytmisk komplexitet i kombination med utsökt sinne för musikalisk form förstärktes ju längre konserten fortskred. Samspelet med tonsäkra basisten Hans Andersson och med följsamma trummisen Jonas Holgersson var lyhört. Enda minuset var att trion inte hann bygga upp ett klimax under den timslånga konserten, något man lyckades med på Fasching två dagar tidigare då speltiden var dryga två timmar.

Patrik Sandberg
Festivalfoto: Anders Alm www.andersalm.se

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54968) [1]=> int(54735) [2]=> int(54787) [3]=> int(54790) [4]=> int(54880) [5]=> int(54382) [6]=> int(50803) [7]=> int(54731) [8]=> int(51323) [9]=> int(55149) [10]=> int(54566) }