SJO on the road

 

Stockholm Jazz Orchestra tillhör de storband som dyker upp i Värmland då och då men denna vecka var det ovanligt tätt, med konsert i Karlskoga i onsdags och i Karlstad i söndags. Den eminenta jazzorkestern serverade  ett blandat program, med första avdelningen anslagen till en urpremiär.

SJO:s Göran Strandberg har komponerat och arrangerat den tiosatsiga sviten Ikaros, som bjuder på en mångfald i temperament, komplexitet och klanger. Varje sats släpper fram en eller två solister, och tenorsaxofonisten Karl-Martin Almqvist drar ett tungt lass vid solistmiken. Altsaxofonisten Johan Hörlén, trumpetarna Peter Asplund och Karl Olandersson och trombonisten Bertil Strandberg tar solon, innan Göran Strandberg övertar Daniel Tillings plats vid pianot för att leda bandet genom den sista satsen.  Storslaget, innehållsrikt och spännande!   

 Stockholm Jazz Orchestra bjuder alltså på en varierad repertoar denna kväll, och efter paus river bandet av två titlar från cd:n SJO plays SJO, som innehåller verk skrivna av bandets medlemmar.  Det blir två rökare i högt tempo, Avenida av trumslagaren Jukkis Uotila och Cochese av trumpetaren Magnus Broo.

Så är det plats på scen för sångaren Gavin Minter, som började sin karriär som tonåring på pubarna i Kwazulu Natal i nordöstra Sydafrika. Sedan har det rullat på innanför och utanför Sydafrika med jobb som saxofonist, slagverkare, producent och sångare. Denna kväll är det som sångare Minter finns på Arenan. Jazzens standards i arrangemang av Göran Strandberg står på programmet, och Minter tolkar bland annat In the wee small hours of the morning och Smile. Han har en uttrycksfull röst som ger ballader och återhållsam musik rättvisa.

En höjdpunkt nås i sista ordinarie numret, Sonny Stitts snabba och hårdsvängande Eternal Triangle, där Magnus Broo och Peter Asplund försöker spela hälsan ur varandra i en magnifik trumpetduell. 

 

När kapellmästaren Fredrik Norén presenterade sitt stjärnspäckade band kändes det snudd på pinsamt att sitta i den tredjedelsbesatta lokalen. Men de som orkat till Arenan fick en förnämlig jazzkväll.   

(Texten ursprunglingen publicerad i NWT 23/11)

Arenan, Karlstad
22 november 2009

Stockholm Jazz Orchestra med Gavin Minter

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54541) [2]=> int(54325) [3]=> int(54353) [4]=> int(51323) [5]=> int(50803) [6]=> int(54329) [7]=> int(54013) [8]=> int(54305) [9]=> int(54209) }