GeorgWadenius-Trio1a

Snyggt levererade psalmer och väl utförda improvisationer

GeorgWadenius-Trio1a

Spelningen på Statt i Söderhamn den 20/3 var utsåld, och varudeklarationen om gränsöverskridande musik och stillsamma psalmer lockade mer än jag trodde. Att Jojje Wadenius dessutom figurerat i SVT programmet Musiken – mitt språk (sänt den 28/1) gjorde säkert sitt till för att dra publik.

 

Personligen kände jag viss tvekan. Var en konsert, baserad på psalmer nåt för mig? Samtidigt så vart jag nyfiken, vad kan man göra med nämnda material? Mycket skulle det visa sig.

Georg Wadenius och Trio X (Lennart Simonsson piano, Joakim Ekberg trummor och Per V Johansson bas) lät som dom lirat ihop hur länge som helst. Allt satt som den så kallade handsken.

GeorgWadenius-Trio8

Konserten inleds med ”Det är en ros utsprungen”. Som sedan följdes av bl.a ”De blomster som i marken bo”, ”Blott en dag, ett ögonblick i sänder”, ”Dig, helge ande, bedja vi” och ”I denna ljuva sommartid”. Förutom väl framförd musik bjöds vi också på informativt och roligt mellansnack. Att musiken till ”I denna ljuva sommartid” skrivits av bygdens store son, Nathan Söderblom, kände dom flesta till. Att han skrivit text till fler psalmer var det få som visste.

GeorgWadenius-Trio10

Vad gäller själva låtvalet. Spännande att höra hur mycket drivna musiker kan göra med olika material. Kul också att upptäcka att musiken till psalmer lever sitt eget liv.

Totalt fjorton låtar framfördes. Elva finns med på den nyligen släppta plattan Psalmer, av och med Jojje Wadenius och Trio X. (Rekommenderas) Av dom tre som saknas på plattan stack Sven-Erik Bäcks, ”Du som gick före oss”, ut rejält. Levererad med blytung finess av fyra musikaliska ess.

GeorgWadenius-Trio7

Efteråt sa Lennart Simonsson: Nu ska vi spela nåt finstämt igen. Då kom det en blixtsnabb replik från nån i publiken: Men jag tyckte ju att det ni spelade nyss var finstämt och vackert. Allmänt skratt.

Avslutade spelningen gjorde: ”Den dag du gav oss Gud, är gången”

Har ni möjlighet så gå gärna och lyssna på Georg Wadenius och Trio X. Man har en clinic på Konserthuset i Stockholm den 28:de mars och den 29:de mars är det konsert i Alingsås.

Text och foto: Hans Ivarsson

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(50803) [1]=> int(54715) [2]=> int(54790) [3]=> int(54735) [4]=> int(54566) [5]=> int(54639) [6]=> int(54382) [7]=> int(54787) [8]=> int(54731) [9]=> int(51323) [10]=> int(54541) [11]=> int(54707) }