Herring-1

Souljazz med trötthetstecken

Herring-1

Trumslagaren Joris Dudli är egentligen schweizare, men har bott större delen av sitt liv i Österrike. Som musiker även en period i USA. Med viss regelbundenhet har han ordnat europeiska turnépaket, ofta med altsaxofonisten Vincent Herring. För ett par år sen var Dudli och Herring på besök i Aneby, då med 60-talets hardbop som tema för turnéen.

I år har man rest runt i Europa och denna gång har det varit orgel och souljazz från 60-talet som varit i fokus. Tisdagens konsert i Aneby och dagen efter i Växjö var några av de sista spelningarna denna gång. Gruppen Soul Jazz Alliance hade sålunda spelat mest varje kväll månaden före Aneby-konserten.

Kanske började man därmed bli lite trötta på det hela, för det tog en stund innan ett något orepeterat intryck slipades av. Speciellt trumpetaren Jeremy Pelt, som föregicks av ett gott rykte, verkade oinspirerad och missade en del under inledningen. Han medverkade inte heller i ett extranummer, vilket kanske var ett tecken på hans engagemang denna kväll. Vincent Herring gör dock alltid det han ska och spelade flera intensiva solon.

Herring-2

Roligast att höra var kanske annars organisten Jared Gold som av praktiska skäl inte kunde släpa på en riktig Hammond B3 runt halva Europa. Istället hade han en synt-baserad klaviatur, som mest såg ut som ett syskrin modell större. Ljudet ur denna lilla orgel var påfallande likt en ”äkta” B3:a, svängigt och bluesbaserat. Riktig kul faktiskt.

Och jag tror att Herring, Gold och Dudli hade klarat sig lika bra som orgeltrio, för gitarristen Freddie Bryant var ganska begränsad i sitt solospel. Sångaren Sachal Vasandini sjöng ett par trevliga nummer, Beatles Can’t buy me love och klassikern Sweet and lovely, var de som stack ut en aning. Annars var han rätt stel och okarismatisk, missade också en del i tonträffen, men det kanske berodde på dålig medhörning?

Herring-3

Jag tror att publiken i Aneby ändå hade en hyfsat trevlig kväll, men ska Joris Dudli komma åter med ett program som blickar tillbaka i tiden så tror jag han måste leta fram musiker som är intresserade av att göra något nytt av musik från 60-talet. Annars blir det väl musealt.

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby jazzklubb, Konserthuset i Aneby, 11 mars 2014.

Förband – elever från Sommenbygdens folkhögskola.

Soul Jazz Alliance – Jeremy Pelt tp, Vincent Herring as, Freddie Bryant g, Jared Gold org, Joris Dudli dr, Sachal Vasandini vo.

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54541) [2]=> int(54639) [3]=> int(54707) [4]=> int(54787) [5]=> int(50803) [6]=> int(54715) [7]=> int(51323) [8]=> int(54735) [9]=> int(54790) [10]=> int(54731) [11]=> int(54566) }