JohnTchicai_1_LS

Spännande och oförutsett med John Tchicai

JohnTchicai_1_LS

Konserten på Underground i Lund med John Tchicai Quartet blev precis så spännande och oförutsedd som jag förväntade mig. Den långe och gänglige Tchicai startade upp konserten med ett eget friformnummer i sann 60-talsanda och hans medspelare för kvällen, Landæus, Osgood och Svensson fick på studs chans att värma upp.

Konserten fortsatte med Don Cherry´s Birdboy, ett stycke i reaggetakt där samtliga musiker direkt tycktes känna sig hemma. En gång i tiden hällde ju Lasse Werner salt i sin flygel. Landæus kryddade på sitt sätt genom att med packtape preparera flygeln och att få den att låta som ett afrikanskt trumpiano. Mycket effektfullt ! Också Landæus melodica gav gruppens sound ytterliggare en dimension och duon melodica/tenorsax var definitivt en situation jag gärna tar med mig hem. Jag måste också påpeka hur viktig jag tror att livesituationen för detta band är. Kommunikationen med publiken är avgörande.

 

Thelonius Monk´s Light Blue gavs en superb tolkning tacksamt mottagen av den fulltaliga publiken som kvällen igenom var duktigt med på noterna. Light Blue gav förstås också Landæus chansen till fint pianospel a la Monk och vi fick också höra en rejäl duell mellan Osgood och Tchicai

Efter paus tog Tchicai fram tvärflöjten och fick vi höra ett långt modalt stycke, Care Free skrivet av Sun Ra. Efter att Tchicai bytt tillbaka till tenorsax blev jag direkt påmind om Coltrane i All Blues och Afro Blue.

Setet avslutades så med Guilty of Fear och här fick Osgood fritt spelrum med sitt explosiva trumspel. Sanslöst är ordet ! Mångsidige basisten Mattias Svensson, till vardags i Jan Lundgren Trio, passade naturligtvis in också i detta lite mera udda sammanhang .

Det blev ett encore, John Tchicais bejublade bluestolva Turning Point.

Dom är inte många kvar nu, legenderna från tiden då friformjazzen växte och frodades. Men 75-årige John Tchicai med rötter i både Danmark och Kongo och med musikaliskt förflutet i massor av avant-gardesammanhang är still going strong. Det lär bli chanser att lyssna på honom igen under stundande Copenhagen Jazz Festival.

Stig Linderoth

John Tchicai Quartet

Jazzklubben Underground
Brogatan Lund
31 mars 2011

John Tchicai ts, fl, Mathias Landæus p, melodica, Mattias Svensson b, Kresten Osgood tr

JohnTchicai_2_LS

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54735) [1]=> int(54880) [2]=> int(54790) [3]=> int(51323) [4]=> int(50803) [5]=> int(54731) [6]=> int(55149) [7]=> int(54787) [8]=> int(54566) [9]=> int(54382) [10]=> int(54968) }