Stark minimalistisk drone-musik med Catherine Christer Hennix på Sixth Edition Festival for Other Music

Text & Foto Roger Bergner (bild sittandes Catherine Christer Hennix, stående Christer Bothén)

Catherine Christer Hennix´s Kamigaku Ensemble

Sixth Edition Festival for Other Music

Fylkingen, Stockholm, 15 mars 2023

Catherine Christer Hennix shō, Mattias Hållsten shō, Ellen Arkbro tp, Susana Santos Silva tp, Hilary Jeffery tb och Marcus Pal elec.

Intresset för den legendariska musikern, poeten och konstnären Catherine Christer Hennix var så pass stort att konserten som skulle öppna Sixth Edition Festival for Other Music 16 mars snabbt blev utsåld, varpå arrangören ordnade en extrakonsert kvällen innan. Det var denna konsert som jag fick möjlighet att bevista. Festivalen, som pågick i fem dagar och kvällar, med den driftiga producenten John Chantler i spetsen och som alltid bjuder på spännande och ovanlig musik. Denna gång gästade, förutom Catherine Christer Hennix, en stor ensemble från Bali med Dewa Alit & Gamelan Salukat, sångaren Uday Bhawalkar, i den nordindiska klassiska Dhrupad traditionen, den amerikanska tonsättaren och musikern Kali Malone. Verk framfördes också av de svenska tonsättarna Ellen Arkbro och Kristofer Svensson.

En förklaring till det stora intresset för Catherine Christer Hennix och hennes Kamigaku Ensemble kan vara att det var länge sedan hon gav en regelrätt konsert i Sverige. 1976 gav hon en minnesvärd och mycket ljudstark konsert vid en festival, Brouwer´s Lattice, på Moderna museet i Stockholm med trion The Deontic Miracle, där hon spelade elförstärkt skalmeja och liveelektronik ihop med brodern Peter Hennix och Hans Isgren på en tillika sarangi. Det var senast. Men intresset har också ökat på senare år tack vare skivutgivningar med hennes musik. Catherine Christer Hennix bakgrund är intressant och bred. Hon började som jazztrummis. Utöver musikstudier för bland andra Karlheinz Stockhausen och den indiska traditionsbäraren Pandit Pran Nath, har hon forskat och undervisat i matematik på hög nivå. Hon reste till USA tidigt och inledde ett samarbete med musiker som La Monte Young och Henry Flynt.

Konserten på Fylkingen var speciell och det finns mycket man kan säga och uppleva kring hennes musik, på ett teoretiskt, fysiskt, emotionellt plan och Catherine Christer Hennix skulle säkert också lägga till ett andligt plan i beskrivningen och i intentionen med musiken. Allt detta blev till en konstnärlig helhet, till musik i den 50 minuter lagom långa konserten.

Två shō, den traditionella japanska munorgeln, som spelades av Catherine Christer Hennix och Mattias Hållsten tillsammans med trumpetarna Ellen Arkbro, Susana Santos Silva och trombonisten Hilary Jeffery i en imponerade samstämmighet. Välrepeterat och som sagt mycket samspelt! Det är i grunden en minimalistisk drone-musik, ett stycke som kombinerar komponerat och improviserat, där de akustiska instrumenten förstärks med tillägg av elektroniskt alstrade ljud, mest lågfrekventa, som initierat hanterades och skapades av Marcus Pal.

Ur mitt anteckningsblock hämtar jag intryck fångade i stunden. Lång toner, unisont men med urskiljbara schatteringar. Starkt och intensivt på gränsen till smärtsamt och öronbedövande, mest behagligt men också lite skrämmande. Svagare partier med tydliga nyanser. Som ett pågående ljudlandskap. Mäktigt och suggestivt. En viss monotoni infinner sig och vackert när det hela ebbar ut.

Jag tror alla vi som bevistade Catherine Christer Hennix´s Kamigaku Ensembles två kvällar på Fylkingen är överens om att vi fick vara med om något utöver det vanliga med en av vår tids mest säregna konstnärer.

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(14) { [0]=> int(55486) [1]=> int(55403) [2]=> int(51323) [3]=> int(55369) [4]=> int(55408) [5]=> int(55288) [6]=> int(55387) [7]=> int(55285) [8]=> int(50803) [9]=> int(55374) [10]=> int(54566) [11]=> int(55291) [12]=> int(55316) [13]=> int(55422) }