Sten Sandell och Lisa Ullén i händelserikt duomöte

Foto: Lars Jönsson

Två flyglar – Lisa Ullén & Sten Sandell, Kulturhuset, Stockholm Jazz Festival, Hörsalen 20 oktober 2021

Den andra konserten i serien Två flyglar på festivalen, bjöd på pianisterna Lisa Ullén och Sten Sandell. Serien har initierats av Calle Bagge, själv pianist, som också presenterade. Ullén och Sandell, väletablerade musiker på såväl den svenska som den internationella scenen för frijazz, impro och experimentell konstmusik, började spela ihop under förra året och tidigt i våras gjorde de en skiva Double Music (Clean Feed Records).

Musiken som av Ullén beskrivs som ”realtidskomponerande” var ett panorama över 1900-talets pianistiska avantgarde vad gäller stilistiska uttryck, spelsätt och tekniker. Modernismen inom konstmusiken öppnade upp för mycket. Det klanglig, en strävan efter att skapa nya ljud. Flygeln blev nu också ett slagverksinstrument, med obegränsade möjligheter.

Med tidiga komponister som Henry Cowell och Béla Bartók, förädlat av John Cage och David Tudor, men också sin gren inom jazzen, med Cecil Taylor som den viktigaste nyskaparen, sprängdes alla gränser för hur ett piano kan låta.

Ullén och Sandell behärskar allt detta och i likhet med Taylor, improvisationens förmåga att i varje givit ögonblick finna en lyhörd lösning som också innebär ett risktagande. Lika viktigt som det egna uttrycket är konsten att kunna lyssna, för detta är i hög grad en kollektiv musik, som hela tiden bygger på givande och tagande.

I den första delen satt Sandell till vänster och Ullén till höger, vilket gjorde att jag utifrån min plats upplevde att Sandell dominerade genom ett bitvis mer kraftfullt spel. Därför var det ett utmärkt grepp att byta plats i den andra delen. Då ändrades också förhållandena och musiken blev än mer samspelt.

Sammantaget en mycket varierad och händelserik musik, som fångade min uppmärksamhet till fullo. En konsert i världsklass in sin genre!

Roger Bergner

 

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54329) [2]=> int(54382) [3]=> int(54566) [4]=> int(54746) [5]=> int(51323) [6]=> int(54735) [7]=> int(54707) [8]=> int(54541) [9]=> int(54715) [10]=> int(54731) [11]=> int(50803) }