Sthlm Jazz Festival: Magnus Lindgren fyllde Plugged Records

PluggedEngelen-010

Under den mångskiftande jazzfestivalveckan i Stockholm bjöds bland mycket annat på minikonserter i den i somras nyöppnade skivbutiken Plugged Records på Stora Nygatan i Gamla Stan.

Med fri entré och spännande artister var det gott om jazzvänner på plats, inte minst när den numera världsturnerande flöjtisten och saxofonisten Magnus Lindgren framträdde.

 Magnus passade på att presentera sin senaste skiva, Souls, som producerats av USA-stjärnan Ira Coleman. Tillsammans med gitarristen Andy Pfeiler och sångerskan Anna Christoffersson bjöd Magnus på smakprov från skivan.

Tillräckligt för att man skulle våga hålla med SvD´s recensent Dan Backman. ”Smooth jazz av bästa märke”, löd rubriken på Backmans text, där han också konstaterade att ”multibegåvningen Lindgren ger prov på exemplariskt tillbakalutad tenorsax.”

PluggedEngelen-015

Trängseln i den lilla trivsamma skivbutiken var så kompakt att OJs utsände inte ens kunde fiska upp anteckningsblocket ur fickan! Inga låttitlar kan därför återges, men att Anna Christoffersson återfinns på Souls kan bekräftas.

Att hon hör till de yppersta bland svenska vokalartister behövdes inget anteckningsblock för att notera. Att Magnus Lindgren fixar laidback saxofon utan problem var likaså uppenbart. Samt att han förmodligen har den finaste flöjttonen som kan uppbringas.

PluggedEngelen-039

När den korta konserten var till ända ställde sig Magnus Lindgren bakom skivbutikens disk och signerade den nya skivan. Kön var lång, inte minst med kvinnor som påtagligt uppskattar den mångbegåvade Lindgrens musikanteri. Jag kostade på mig att fråga tre slumpvis utvalda damer i publiken och bad dem uttala sin personliga uppfattning.

– Den här skivan måste vara den bästa han gjort någonsin! Och glöm inte att hans tidigare skivor också har varit i absolut toppklass!

På följdfrågan om inte Magnus Gyllene Skivan-belönade storbandsmusik är ett snäpp vassare, blev svaret att Souls är till och med ännu bättre, så det så!

Dam nummer två banade väg ut ur skivbutiken med hjälp av sin rullator. Frågan om hon gillar Magnus Lindgren besvarades med en min som om frågeställaren inte var fullt tillräknelig… Sen sa hon kort och gott:

– Han är min prins!

Den tredje kvinnan känner jag en smula sedan tidigare. Lillian från Bollnäs, mångårig jazzvän och aktiv i hemstadens jazzklubb. Helt klart en person med ett tränat jazzöra. Lillians syn på Magnus Lindgrens senaste utgåva uttalades med ett skönt klingande skratt:

– Det är en perfekt skiva att stoppa in i cd-spelaren när man är ute och åker bil!

Text: Leif Domnérus
Foto: Nilla Domnérus

Plugged Records i Gamla Stan, söndag 20 oktober.
Magnus Lindgren sax & flöjt, Anna Christoffersson sång & Andy Pfeiler gitarr.

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(55149) [2]=> int(51323) [3]=> int(54968) [4]=> int(54790) [5]=> int(54787) [6]=> int(50803) [7]=> int(55167) [8]=> int(54566) [9]=> int(54880) [10]=> int(55161) [11]=> int(54735) }