Stillastående och enahanda med Hailu Mergia

Text: Rikard Rehnberg Teckingar: Martin Ehrling

Hailu Mergia, Fasching in Bloom, Moderna Museet, 8 juli 2022

Om Hailu Mergias karriär skett inom sportens värld hade han fått en egen stripp i serietidningen Buster. Under 1970-talet var han en av de mest uppburna musikerna i hela vidsträckta Etiopien. Ja, jämte Mulatu Astatke gav Mergias stilbildande Walias Band till och med upphov till genren ethio-jazz, en salig blandning bestående av jazz, blues, funk, folk, soul, son, salsa, reggae och rumba. Sedan inföll Dergues (lisez: Mengistu) militärkupp och många musiker lämnade Etiopien för USA. Däribland Mergia som försörjde sig och familjen som taxiförare.
Så fann skivbolagsdirektören på Awesome Tapes From Africa en dammig kassettinspelning av plattan Hailu Mergia & His Classical Instrument i en reakorg i en skivaffär i Brooklyn och Mergia blev ett namn igen. Hans karriär kom in i andra andningen. Numera turnerar han världen runt med sin trio; Sverige har han besökt en handfull gånger sedan återupptäckten.

Återigen sitter den numera 75-årige keyboardisten och ackordeonisten på scenen med sina medmusikanter Alemseged Kebede-Anissa (elbas) och Daniel Barnes (trummor). Men det är för tunt, för enahanda, för monotont. Och då blir jag ändå salig på minimalism, serialism, drone, maqams, ragor och andra repetitiva tongångar. Det är en enda, förvisso framåtskridande basgång och ett enda, förvisso taktfast beat från batteriet och så Mergias klaverslingor som varken känns särskilt virtuosa eller innovativa. Det räcker liksom inte, framför allt inte utomhus. Förmodligen hade spelningen gjort sig bättre inne i Modernas hörsal (där Mergias pianokollega Abdullah Ibrahim gjorde ett magiskt gig för vad det tycks en mansålder sedan).

Det är, i vart fall, långt ifrån Mulatu Astatkes eller The Walias Bands fylliga ljudbilder. Bäst blir det faktiskt när Mergia lämnar pianot och plockar upp bälgaspelet (blott ett par tre bitar). Då uppstår något i ljudet som skaver och skrapar; något som gott kunde ha utforskats och utvecklats vidare.

Rikard Rehnbergh

Fakta

Stillastående och enahanda med Hailu Mergia
Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser