Strand hör jazzfest på sand i Hua HIn

Foto: Linus Thunström

Vid jazzfestivalen i Hua Hin i Thailand hörde jag den första dagen av tre (18-20 juni) ett par inhemska band samt en kvartett från Japan. Under soundcheck fick jag också möjlighet att prata med japanska Noons manager. Han var överraskad att fjärran OJ i Sverige hade medarbetare på plats, men kände till vår tidskrift.

Jag frågade om alla medverkande band skulle spela i samma pop-jazz stil som Noon. Han trodde det och inte heller att någon skulle spela mer äventyrlig musik, vilket jag önskade. Även imponerad att jag kände till japanska musiker som till exempel Akira Sakata.

Noon hade en välsjungande frontkvinna och en helt ok komptrio bakom sig. Man spelade lätt uppjazzade versioner av musik av Michael Jackson och Stevie Wonder. Trevligt.

JazzDojo var ett inhemskt band, med skivspelar-manipulator längst fram. två saxofoner, klaviaturer, en bra gitarrist och en ”rock”-trummis som hade problem med den stora scenen och medhörningen kanske, för han hamnade flera gånger någon halvtakt bakom de övriga. Tråkigt nog var skivspelarpartierna inte integrerade med övrig musik, så samplade delar kom först, rätt kul, men sen kom resten av bandet in och spelade en enkel tolkning av My ideal. Även On Green Dolphin street fick samma behandling, med en mer svängande trummis hade det varit ok.

Festivalen framförs på två scener direkt på stranden i Hua Hin, på den andra scenen spelade första dagen ett amerikanskt superband med Jeff Lorber, Eric Marienthal och Jimmy Haslip. Till den scenen var det dock en lång vandring och tidvattnet kom allt högre upp, vilket gjorde förflyttningen väl tung, för att höra sannolikt välpolerad ”fusion”.

Det fick bli en Mojito och andra halvlek av Slovakien-USA istället!

Jan Strand

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54707) [2]=> int(54735) [3]=> int(54639) [4]=> int(51323) [5]=> int(50803) [6]=> int(54382) [7]=> int(54541) [8]=> int(54566) [9]=> int(54790) [10]=> int(54787) [11]=> int(54715) }