UngJazz

Svensk jazz framtid spelade på Öbacka Jazz och Blues

UngJazz

Den 13/11 möttes två jazzepoker på Öbacka Jazz och Blues. I första set spelade fusion bandet Wambezi glad och lättsmält jazz med rötterna i 70-talet. Bandet är lokalt med sättningen Patrik Källström keyboards, Janne Magnefors saxofoner, Tobias Helén bas, Martin Eklöf trummor.

Bandets musik uppskattades starkt av publiken och stämningen var hög inför andra set då ungdomarna i Curly Camel anträdde scenen.

 

Curly Camel består av tre unga män, August Björn piano och keyboards, Isak Björn el-kontrabas, Mario Ochoa trummor. August Björn är den som komponerar musiken och på Metropol framförde också bandet hans musik.

Trion vann jazztävlingen på Fasching för två år sedan, och i kretsarna bland de som förstår sig på jazz spås bandet en lysande framtid. Bandets musik gav de tre utrymmen att visa sin förmåga att uttrycka sig individuellt på instrumenten samtidigt som de var oerhört lyhörda för varandra. Curly Camels musik har i andra recensioner beskrivits som dynamisk.

Vid konserten visade de att gruppen kan använda kontraster mellan dramatiska uttryck på alla instrument och utsökt melodiskt finstämda mellanpartier. I en del låtar använde basisten Isak Björn även sin röst som ett av orkesterns fjärde instrument. Det är lite svårt att lyfta fram någon av medlemmarnas bidrag som särskilt briljant då alla tre trakterade sitt instrument såväl spelskickligt som idérikt.

De är vidare så unga att vi nog även har anledning att förvänta oss att de kommer att utvecklas individuellt och tillsammans.  Enligt dem själva har Esbjörn Svensson och hans trio haft stort inflytande på den musik de skapar och de bjöd mot slutet av föreställningen på en egen hyllning till Esbjörn i Song for Esbjörn.

Publikmässig blev konserten också en succé på flera sätt. Aldrig tidigare har jag sett en sådan ung jazzpublik och vidare händer det inte ofta att publiken stått upp och applåderat flera låtar före konsertens avslutning. Sist jag var med om det var vid Melody Gardots konsert på Dalhalla för några år sedan. – Tror vi fick uppleva Svensk jazz’ framtid redan i onsdags! 

Text: Anders Olofsson
Foto: Anders Olofsson

Annonser
Annonser