Swingtime in Springtime – Jazzkryss på Ålands Hav

På jazzkryss med Cinderella. Fr v Kjell Öhman, Hans Backenroth, Anneli Evaldson, Antti Sarpila & Andreas Öberg. Skymd bakom Öberg återfinns trumslagare Jocke Ekberg. (Foto: Nilla Domnérus)

Jazz av bästa märke på dansbandstraditionell Finlandsfärja? Jo men visst. Fyra gånger per år seglar Viking Lines Cinderella mellan Stockholm och Mariehamn på jazzkryss. Flertalet passagerare är omedvetna om den svängfest som förekommer ombord. De 250 gäster som bokat koden ”jazz” får sig en kvällskonsert på utfärden. Medan returresan dagen därpå bjuder på morgonjazz direkt efter frukost. Ofta är det utsålt, vilket var fallet senast, när finländske publikfavoriten Antti Sarpila umgicks i en veritabel svängfest med svenska vänner.

Sarpila är inte bara en synnerligen kompetent klarinettist i Goodmans anda, hans förmåga till avspänd publikkontakt är också en tillgång. Den lustigt böjda sopransaxofonen behandlar han med finess. Smakfullt, om än inte himlastormande.

Vad att säga om den fabulöse pianisten Kjell Öhman? Tja, tänk om alla de som ser honom på Skansens allsång fick chansen att höra vilken enorm jazzmusiker han är. Med superb känsla för melodiöst tonspråk matar han på med ständigt välavvägda ackord och en harmonisk kreativitet som fördjupar upplevelsen. Till detta en förmåga till sväng som gör att man stundtals baxnar. Från sitt  hammondspelande i världsklass hämtar han kunskapen att skruva fram ett bra pianoljud ur en elektronisk Yamahaklaviatur. Ack om allsångspubliken bara visste…

På kort hemmavisit för att förlänga det amerikanska arbetstillståndet visar den i dag Los Angelesbaserade Andreas Öberg hur supereffektivt och idérikt gitarrspel ska gå till. Andreas är just på väg att släppa en New York-inspelad cd med idel ädel jazzadel. Att döma av hans spel på Cinderella gör han inte bort sig i något sammanhang. Exempelvis hans sätt att kompa på den halvakustiska guran skulle troligen göra Freddie Green om inte grön av avund så i alla händelser klart imponerad.

Hans Backenroth vid kontrabasen och Jocke Ekberg bakom trummorna erbjuder ett komp som lyfter, knuffar på och ser till att musiken aldrig står stilla. Det outgrundliga och fascinerande begreppet sväng blir förklarat av dessa båda.

Sist men absolut inte minst en mycket trevlig bekantskap i form av sångerskan Anneli Evaldson. En fin röst med säker intonation och ett levande uttryck i texterna. Dessutom en härlig känsla för att indela sången på ett jazzmusikaliskt helt okej sätt. När Anneli blir mer varm i kläderna kommer hennes sångkonst att fortsätta utvecklas.

Repertoaren denna jazzkryss var genomgående hämtad från Den Amerikanska Sångboken. Utan tid för repetitioner blir det bäst så. Men där finns ju också de finaste melodierna…

Skulle man av någon anledning vilja koppla av från jazzen för en stund. Ja, då finns världens vackraste skärgård utanför panoramafönstren. Bara att njuta!

Leif Domnérus

Jazzkryss på Ålands Hav
Cinderella Stockholm-Mariehamn T/R

Onsdag 19 maj – Torsdag 20 maj
Medv: Antti Sarpila, Kjell Öhman, Andreas Öberg, Hans Backenroth & Jocke Ekberg samt Anneli Evaldson

Fotnot: Ett fylligare reportage om fenomenet jazzkryss på Ålands hav kommer i nästa OJ.

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54731) [1]=> int(54746) [2]=> int(54715) [3]=> int(50803) [4]=> int(54707) [5]=> int(51323) [6]=> int(54566) [7]=> int(54541) [8]=> int(54639) [9]=> int(54382) [10]=> int(54329) [11]=> int(54735) }