KullhammarMetropol fotoKjell-ArneDanemo

Taggad Kullhammar fick neonljusen att lysa på Öbacka Jazz i Härnösand

KullhammarMetropol fotoKjell-ArneDanemo

Öbacka jazz och blues öppnade portarna till lokalen Metropol för säsongens första onsdagsjazz den 11 september. På programmet stod Jonas Kullhammar Quartet med Jonas själv på saxofon, Torbjörn Zetterberg bas, Torbjörn Gultz piano och Daniel Fredriksson trummor.

Framåt åttatiden, strax före Jonas och övriga bandmedlemmar äntrade scenen, var Metropol fullsatt med en sorlande och glad publik. – Äntligen live jazz igen! Bandet inledde med låten Älvsalavals från nya skivan Låt Det Vara. Jonas spelade redan i denna inledning med en känsla och inlevelse som fick hela publiken att engagerat lyssna till Jonas både rappa och spänstiga solo och redan här tänds lokalens neonslingor som det yttersta tecknet på uppskattning från publik och arrangörer.

Jonas berättarkonst är allomvittnad bland jazzvänner, och denna afton kom han att blanda varm humor med en instucken personlig berättelse och om livet med bandets medlemmar, allt från hur det var att bli underkänd i harmonilära av Gultz på musikhögskolan till hur det kan vara att gå itu personligen.

Som andra låt i första set valde Jonas Allting kan gå itu med hänvisning till att det är lika bra att ta den svåraste låten på en gång. En nordisk mörk jazzlåt där spänningar mellan de olika instrumenten tydligt bars fram och Zetterberg bidrog med ett ”nervigt” solospel på basen som drog ner publikens applåder. I fortsättningen av första set bjöd bandet på fler låtar från nya skivan samt en ”världspremiär” på filmmusik Jonas skapat och neonslingorna och publik fortsatte att uppmuntra kvällens musiker.

I andra set förstärks den täta kommunikationen mellan bandet och publiken. När han berättar att det var Ulf Lundell som upptäckte Jonas spelar de låten Födelsedagen, som uttryckte hur man upplevde den dagen som barn.

Jonas spelar bitvis som i trans denna afton och tonerna strömmade snabbt och rytmiskt från saxofonen som om han var ett med den. Jag har lyssnat till Kullhammar många men aldrig hört honom så spelat så inspirerat och medryckande som denna jazzafton. När jag lämnar lokalen byter jag några ord med jazzklubbens orkesterbokare Kjell-Arne som säger, ”ja, han var riktig taggad ikväll Jonas!”

Text: Anders Olofsson
Bild: Kjell-Arne Danemo

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(54707) [2]=> int(54541) [3]=> int(54566) [4]=> int(54735) [5]=> int(54746) [6]=> int(54731) [7]=> int(50803) [8]=> int(54382) [9]=> int(54639) [10]=> int(54329) [11]=> int(51323) }