Trankilt och sinnrikt på Twang

Foto: Leo Ahmed

Flick, Texas, Nyberg, Agnas, Twang, Stockholm Jazz Festival,12 oktober 2020. (Per ”Texas” Johansson fl, cl, bcl; Birgitta Flick ts; Pål Nyberg g; Mauritz Agnas b; Konrad Agnas dr.)

I källaren på restaurang Twang på Södermalm bjöds det under måndagskvällen på en mestadels trankil, men samtidigt sinnrik och bitvis intrikat improvisationsmusik. Den internationellt uppmärksammade gitarristen och kompositören Pål Nyberg, känd bland annat för sitt samarbete med den amerikanske tenoristen Jimmy Halperin, presenterade nyskrivet material i nio stycken av skiftande karaktär. Den inledande Lovestreams upplevde jag som ganska flytande, vilket utmärkte flera av kompositionerna, som de efterföljande Europa och Lowlands. Mer distinkt och uttrycksfull var Fox and hedgehog, med fint samspel mellan Texas på flöjt och Nybergs gitarr. Kraftfullt med dissonanser och en fin utveckling i gruppen till ett crescendo. Lowlands II byggde på flera taktarter samtidigt, vilket skapade spänning. Bra solon av Nyberg, den från Berlin gästande Flick och av Texas på klarinett!

 

Efter paus följde ett liknade upplägg av låtar med Apostel, Nørrebro, med solo av Flick och Texas på basklarinett. I On the Island blev det mer jazziga tongångar med ett bra sväng och ett finstämt slut. Kvällen avslutades med Café de Jaren, uppkallad efter ett ställe Amsterdam, en stillsam låt med ett närmast visliknande tema. Konserten hölls ihop av de lysande bröderna Agnas och man önskar att gruppen får möjligt att spela mer och turnera!

Det är svårt att sätta en bra etikett på denna musik, men kanske det något slita begreppet ”kammarjazz” ändå är den bästa!?

Roger Bergner

 

 

 

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser