Meny
The Jazz Summit är namnet på ett nytt inslag i Trondheim Jazzfestival, som gick av stapeln 9 – 13 maj. Här arrangerades två dagars seminarier om jazzens väg, speciellt den nordiska.
Här fylkades jazztänkande storheter med utövande musiker. En av de mer hörvärda var OJ-medarbetaren Stuart Nicholson som på sitt försiktiga vis berättade om sina utgångspunkter i sitt författarskap, nämligen 5 000 bevistade konserter under 15 års tid. Det kan man kalla empiriskt underlag. Han pratade om musikernas villkor i en värld där cd:n bara är ett visitkort.
Chefen för italienska Siena Jazz Archive, Francesco Martinelli, menade jazzen var det första exemplet på ”world music” och pratade också om hur jazzen förändrat sättet att spela musik i många genrer, däribland ”Ancient Music”.
Pianisten Bugge Wesseltoft berättade på ett personligt sätt om sin arbete med att sovra och att fokusera på det som är hans egen musik. Hans råd till yngre musiker är just detta: Fokusera. Och gör det på DIN musik. Att vinylen kommit tillbaka beror enligt Wesseltoft på att musiken finns precis överallt, tillgänglig när som helst. En av hans slutsatser var att återskapa ”the quality of sounds”.
Det är en riktigt bra idé att kombinera en musikfestival med seminarier. Varje seminarium inleddes med uppträdande av unga musiker som går på NTNU, Trondheims universitet – som nått världsrykte för sin musikpedagogik. Om denna pedagogik berättade chefen för musikprogrammet Erling Aksdal.
Jag hoppas att de fortsätter att utveckla idén att kombinera seminarier med en festival och att vi i Sverige importerar den.
Saxofonisten Petter Wettre, en storhet i norsk och internationell jazz, stod för det kanske mest levande och överraskande inslaget på seminarierna, när han berättade om sig själv och sin attityd till musiken. Han kommer aldrig mer att köpa en cd, eftersom han kan få allt gratis via webben. Samtidigt har han dragit tillbaka rättigheter för minst 20 webbsajter att presentera hans musik. Vad han ska leva av framöver, är en öppen fråga, menade han.
Det är lätt att vara efterklok. Men i den avslutande paneldebatten med de flesta medverkande på Jazz Summit, radades honoratiores upp på scenen, nio män och en kvinna, nämligen Fiona Talkington från BBC. Hon fick inleda och påpekade omedelbart könsfördelningen i panelen. En pinsam tystad infann sig och Fiona lämnade ordet till kvinnliga kollegor i publiken som ”tog över” och pratade om genusperspektiv. Paneldebatten kom av sig och det slutade med att festivalens ordförande modigt nog sa att han fått något att tänka på och bad om faktiskt ursäkt. Starkt!
Men dragplåstret på festivalen – Stacey Kent – hallå Trondheim! Vad gjorde hon där? Onekligen en skicklig vokalist men med låtar och stil som utdragna ur en gammal låda på vinden, som ingen brytt sig om på decennier. I en promotion-tabloid för festivalen citeras en text från engelska The Observer. Hon är ”fantastiskt stilig och under alla omständigheter en skönhet”. Har tiden stannat?
Av det jag hann med på musikfronten fångade mig allra mest Trondheim Jazzorkester (de stavar ordet ”orkester” lite olika, men det är i stort sett samma band).
En dryg timmes musik i kabaré traditionen från 20 – 30 talet, ”Sidewalk Comedy”, där bandet rör sig bland publiken och spelar kabaré musik, igenkännlig, men ändå i helt ny musikalisk dräkt. Även vibrafonen släpas omkring och dess traktör, Mattias Ståhl, måste hänga med för att spela på sitt instrument som medmusiker rullar runt. Låter kanske lite väl publikfriande, men det är riktigt roligt.
”Sidewalk Comedy” är en svår utmaning som kunde ha hamnat i tramsbåset, men Trondheim Jazz Orkester tar hem konserten med äran i behåll och långt mer därtill. Violinisten Ola Kvernberg, trummisen Tor Haugerud och trumpetaren Eivind Lønning, stack ut extra i detta fantastiska band. För att inte tala om Martin Kuchen på altsax. Den av unga lyssnare fullsatta konserten blev faktiskt en kioskvältare. Högsta musikaliska klass och därtill riktigt roligt! Producenter på klubbar och festivaler: Ring och boka!
Mer på www.jazzfest.no
Text & foto: Lars Grip
Som prenumerant på tidningen JAZZ kan du här logga in och läsa låsta artiklar och alla tidigare nummer.
Inte prenumerant ännu? Prenumerera här