AmbroseAkinmusire

Trumpetstjärnskott på Fasching

AmbroseAkinmusire

Trumpetaren Ambrose Akinmusire är ett av de färskaste stjärnskotten på den amerikanska jazzscenen, vilket renderat honom ett skivkontrakt med anrika Blue Note.

Han har nyligen släppt sin första platta på nämnda etikett – When the heart emerges glistening – producerad av pianisten Jason Moran, vilken fått ett mycket positivt mottagande. Akinsmusire född 1982 i Oakland kom tidigt i kontakt med jazzen och har en gedigen utbildning med bl.a Lew Soloff och Terence Blanchard som lärare.

Akinmusire har en bredd i erfarenhetsbagaget och spelat med Steve Coleman, Vijay Iyer och Esperanza Spaulding för att nämna några.. Den egna kvintetten som han för första gången turnerar med i Europa har – förutom pianisten Sam Harris – spelat samman i många år. Och det märks tydligt efter ett par nummer att man är van att både ge varandra utrymme och ta för sig.

Allt material som spelades under kvällen var komponerat av Akinmusire och stilmässigt en blandning mellan högtryckssvängande hard-bop och komplexa rytmer och tonbyggen i M-Base stil. En klart attraktiv och fruktbar kombination som skapade utrymme för expressiva excesser, där inte minst trumslagaren Justin Browns periodvis explosiva utbrott gav nerv.

Tenoristen Walter Smith III hade genomgående ett modulerat, ibland återhållet men klart rätlinjigt spelsätt som mycket väl matchade Akinmusires varierade uttryck. Akinmusire spelar oerhört flödigt i de lägre registren, ibland nästan drillande och taptoartat men blir omvänt påtagligt spröd och bräcklig i de högre tonlägena vilket sammantaget ger ett lite annorlunda samt personligt utfall jämfört med många andra trumpetare. Några subtila ballader under kvällen tydliggjorde en originalitet som kan bli spännande att höra mer av.

Basisten Harish Ragavan hade också en stark lyrisk ådra, vilken demonstrerades i ett långt solo i andra set. Pianisten Harris kämpade lite i motvind, dels ljudmässigt mot övriga bandet där en del finlir och detaljer försvann i kompet, dels som solist där han var den mest försiktiga i att göra något utöver det förväntade.

Sammantaget dock en tämligen helgjuten konsert med en grupp som definitivt hade förmågan att göra något nytt och eget av ett brett musikaliskt arv.

Här finns en potential som bara kan växa.

Ulf Thelander

Fasching Stockholm den 19 maj 2011
Ambrose Akinmusire Quintet
Ambrose Akinmusire tp, Walter Smith III ts, Sam Harris p, Harish Ragavan b, Justin Brown dr

Annonser
Annonser