Oj-29

Tryck och spännvidd på Tonbrukets musik

Oj-29

Flera har rekommenderat mig att lyssna på Tonbruket. Så okay då. Kollade på nätet och det tog visserligen ett litet tag innan jag fastnade för gruppen. Men jag bestämde mig ändå för att höra dom live i Bollnäs, mest för att spelningen var på rätt nära håll och det lilla jag hört lät intressant.

Jag skulle kunna stapla superlativer på varandra men det känns rätt onödigt. Bara att kolla vilka som lirar i Tonbruket: Dan Berglund, bas. Martin Hederos, piano, keyboards och violin, Johan Lindström, på diverse gitarrer och piano. Samt, för åtminstone denna turné, Ola Hultgren på trummor. Ordinarie trummis, Anders Werliin var på annan turné, men som man uttryckte det: Vi hade tur att få med oss Ola Hultgren.

Oj-2

Ola har dock lirat med Dan, Martin och Johan tidigare. 2013 ingick samtliga som medlemmar i Ane Bruns turnéband.

Så över till konserten på Kulturhuset i Bollnäs.

Oj-5

Det hela inleds med det skönt svävande stycket Nightmusic från plattan Nubium Swimtrip. Sen får vi i tur och ordning höra A Road, Dig It To The End, Little Bruk, Balloons, Nubium Swimtrip, Lilo och Stethoscope. Varpå en kortare paus följer. Helt fascinerande såhär långt. Inte bara skickligt lirat utan dessutom ett fantastiskt välbalanserat ljud. Ett ljud som gör att även dom minsta detaljer hörs med all önskvärd tydlighet.

Oj-15

Del två av spelningen är lika fascinerande som del ett. Härligt tryck, bra spännvidd på musiken och allt framfört med bravur. Peace, The Harmonist och Gripe är några av spåren i del två. Kvällen avslutas med extranumret Closing.

Jag är övertygad om att alla som besökte arrangemanget var mer än nöjda. Dessutom glädjande att så många unga fanns på plats. Bandet var också nöjt med spelningen och ville göra det hela till ett återkommande evenemang. Med det lite skämtsamma tillägget: ”Och varför inte, nästa gång vi har en ny platta med i bagaget”.

Oj-26

Apropå ny platta. Jag pratade lite med vad bandet kallar sin femte medlem, Åke Linton, för att höra hans tankar om inspelningen av Nubium Swimtrip. Inspelningen gjordes i legendariska Abbey Road Studios, och Åke menade att studion i sig gav inspiration. Att Nubium Swimtrip är bandets bästa platta, såhär långt. Och att man lite löst snackat om var nästa skiva ska spelas in. Men om det blir en ny trip till Abbey Road Studios eller inte var för tidigt att säga.

Oj-28

Ni som inte sett/hört Tonbruket live, får ni ett tillfälle så missa inte Tonbruket. Medans ni väntar, lyssna gärna på plattorna. Jag tänker i alla fall införskaffa även Dan Berglunds Tonbruket samt Dig It To The End.

Text och foto: Hans Ivarsson

Oj-13

Oj-1a
Annonser
Annonser