Alvesta Strid Keijser 2

Två duos i Alvesta

Alvesta Strid Keijser 2

Vårterminen hos Alvesta jazz & blues inleddes med framträdande av två duo-konstelllationer. Huvudnumret var Roland Keijser och Raymond Strid, men även förbandet från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö, Dubop, var två man starkt. Tydligen var många elever på skolan ute på någon resa, men om det var därför som Dubop kom till förtäljer inte historien.

Hur som helst så lät man mycket bra i ett kort set. Inledning med en boppig Dizzy atmosphere, men det var en finstämd tolkning av In a sentimental mood, som stod ut! Saxofonisten Mattias Lind reciterade först texten till stilla gitarrkomp och sedan spelade man en långsam och vacker version av det klassiska temat. Mycket fint och båda dessa musiker ska bli spännande att följa framöver!

Sedan Keijser/Strid som inledde med några ihopvävda polskor. För att få lite säker mark under fötterna, tyckte Keijser. Senare en version av Lush life spelad på en indisk bambuflöjt som sedan ersattes av piano. Det ovanliga ljudet i flöjten fick det sorgsna temat att låta exotiskt, som en kinesisk eller kanske indisk melodi. En av Strayhorns absolut vackraste melodier! Sedan något som kanske var mer ”uppfunnet” i stunden, blandat med folkmusikaliska influenser och en del klassisk jazz, en bit av Work song tyckte jag mig höra någonstans.

I andra set lovades kinesiskt färgad musik, som Keijser spelade på en mindre trä eller bambuflöjt. Insprängt i musiken också några underfundiga texter av Keijser. En om att skriva faktura och hasta till posten med densamma, för att finna Posten – nedlagd!

Alvesta Keijser Strid 1

Keijser växlade mellan tenor och sopranino-sax, som nämnts ett par olika flöjter och piano. Strid använde ett tämligen konventionellt trumset med tillägg av några olika cymbaler i varierade storlekar. Som vanligt spelade Strid inte några rytmer i traditionell mening. När Keijser spelade polskor var det mycket han själv som stod för att hålla rytmen.

Strid skapar hellre ett sammanhängande flöde av ljud och infall som fungerar förvånande väl i relation till Keijsers ”låtar”. Som improvisationsmusiker var han inte van vid att spela låtar, berättade Strid i ett mellansnack och som svar på Keijsers fråga om han kom ihåg någon melodi de spelat förut. Trots skilda utgångspunkter blir det ändå som ett samtal mellan gamla vänner. Mycket fin musik i det lite mindre formatet och en lovande inledning på en ny jazz-säsong i Alvesta.

Redan nästa lördag kommer nästa konsert och då med Elin Larsson Group!

Text: Jan Strand

Foto: Bo Granefelt

Alvesta Jazz & Blues, 9 feb 2013.

Dubop: Mattias Lind ts, Alexander Karlsson g.

Keijser-Strid duo: Roland Keijser saxar fl p, Raymond Strid dr perc.

Annonser
Annonser
array(11) { [0]=> int(54968) [1]=> int(55149) [2]=> int(54735) [3]=> int(54566) [4]=> int(54880) [5]=> int(54731) [6]=> int(54787) [7]=> int(51323) [8]=> int(54790) [9]=> int(50803) [10]=> int(54382) }