Anglaspel_1_OH

Uppsluppet och gränslöst med Änglaspel

Anglaspel_1_OH

När Carlstad Jazz ville ordna en hyllning till den mångårige eldsjälen Lars-Åke Jedvik som avled förra året, var det naturligt att välja Änglaspel, som var en av Lars-Åkes absoluta favoritgrupper. Efter onsdagens konsert i Karlstad vann gruppen säkert nya anhängare i Karlstad, även om en stor del av publiken förmodligen var gamla bekanta.

Änglaspel har ett tredjedels sekel av färgstark historia på nacken, man var årets Jazz i Sverige-grupp 1982, fick en Grammis 1992 och har haft medlemmar som Ann-Sofi Söderqvist och Anders Jormin.

Men det är inte bara historien som är färgstark. Änglaspel 2011 är en hel färgbutik, och man presenterar en unik blandning av jazz, etno, allsång och något av den allmänna ohögtidlighet som skulle passa en levnadsglad studentorkester.

Det är en lustfylld och halsbrytande blandning som serveras av prestigelösa musikanter, men inget av detta lägger hinder i vägen för ett sjujäkla tryck i musiken, som framförs med stor dynamik och med solister som ger allt och lite till. Det rör sig från struttig marsch, fritt spräck till ljuva ensembleklanger över ett stabilt groove.

Anglaspel_2_OH

Ska man nämna två av solisterna vid namn så får det bli Thomas Jäderlund, som på sin altsax skickar iväg solon med en sällsynt kraft och intensitet, och Peter Janson, vars teknik på kontrabasen är helt briljant och han utnyttjar den på ett sätt som fascinerar och fängslar.

Fascinerar och fängslar gör också hela Änglaspel, och det blir en uppsluppen, kraftfull och gränslös kväll.

Text & foto: Olle Hernegren

Änglaspel
Carlstad Jazz 23 mars 2011

Mikael Godée ss, Thomas Jäderlund as, Lars Birger Almkvist tp, Martin Svanström, ts, Stefan Forssén p, Peter Janson b, Anders Kjellberg, dr

Annonser
Annonser