Värme från scenen i Uppsala

Den flitigt anlitade trumslagaren, fransmannen Manu Katché (född 1958) kan skryta med ett imponerande CV. Han har samarbetat med Peter Gabriel, Sting, Joni Mitchell, Herbie Hancock, Al Di Meola och Jan Garbarek – bara för att nämna några.

Katché har nyligen släppt den femte skivan i eget namn, Manu Katché, den fjärde på ECM (rec. kommer i OJ nr 2). Under den pågående Europaturnén för att lansera skivan landade Katché för sin enda Sverigespelning på ett utsålt Uppsala Konsert & Kongress. Hans nuvarande kvartett består av norrmännen Nils Petter Molvær på trumpet och elektronik, Tore Brunborg (Masquelero) på saxar och britten Jim Watson på Hammond B3-orgel och piano.

Musiken som framförs denna afton i UKK:s Lilla sal är hämtad från purfärska skivan, samtliga låtar skrivna av Katché själv. Den suggestiva stämningen infinner sig omedelbart. Hela konserten rör sig i en typiskt lyrisk, drömsk ECM-stil. I många av Katchés kompositioner finns tydliga drag av smart, beatbaserad popjazz och funk. Melodierna är smakfullt framförda med konturlösa men samtidigt mycket kluriga teman som med finess hanteras av bandledaren.

Katché har tydligt en större frihet i spelet i denna sättning jämfört med de tidigare inspelningarna på ECM-etiketten. Då medverkade en basist, nu dubblar Watson bastonerna följsamt på sin B3:a. En större luftighet infinner sig i musiken. Den mångfasetterade Katchés kännetecken som trumslagare är hans sugande driv, makalösa teknik och tajming, men i denna formation är hans lyhördhet det starkaste vapnet.

Molvær trivs som fisken i vattnet och lyser starkt både som solist och i ensemblespelet. Brunborg och Molvær lägger sina karakteristiska sound till de spännande rytmiska mönster som Katché och organisten och pianisten Watson mejslar ut. Klangen pendlar mellan maffigt och skirt.

Tempot är mestadels inställt på medium; det är först i andra delen av den drygt hundra minuter långa konserten som takten ökas. Ett makalöst, minnesvärt solo, signerat kapellmästaren, övergår i grooviga Beats & Bounce vilket blir konsertens höjdpunkt då samtliga bandmedlemmar får spela ut hela sitt register.

Efter värmen som Manu Katché med sin kvartett strålade från scenen i UKK kändes den utanför väntande kylan och snöyran som bortblåsta.

Patrik Sandberg

Manu Katché Kvartett, Uppsala Konsert & Kongress, 25/1

Annonser
Annonser