Kronkvist SL

Välpolerad Kronkvist med förstärkt latinband

Kronkvist SL

Trots att jag åkte bil från Ystad Saltsjöbad till Ystads teater kom jag ändå för sent till Fredrik Kronkvists konsert. Inte mycket men ändå, det är inte kul att släntra in mitt i ett solo. Jag inbillar mig att det är samma publik för Roy Hargrove som för Kronkvist så det hade nog gått att undvika!?

 

Lite kul blev det i alla fall att kunna jämföra vår egen altsaxstjärna med Hargrove´s Justin Robinson. Dom är som natt och dag faktiskt. Fredrik är en välpolerad och skolad artist. Skicklig, kunnig och affärsmässig, och kanske därför lite tråkig och i behov av att släppa loss. Om Justin Robinson vet jag inte så mycket men han spelar ruffigt, kraftigt och ger inget sken av att intressera sig för något annat än att skrämma vettet av sin publik. Vad föredrar man då som lyssnare? De flesta väljer nog den gyllene medelvägen och korsar Fredrik med Justin. Själv tycker jag att Hargroves Ystadskonsert fick Justin Robinson att framstå som en klart skojigare lirare.

Tillbaka till Kronkvist och hans senaste latinjazz- projekt med bl a kubanska rytmer där han förstärkt sitt band med kubanen och congaspelaren Eliel Lazo. Absolut en trevlig omväxling i Kronkvists musikaliska miljö där låtar som Night in Tunisia och Caravan passar som hand i handske, liksom Miriam Aîda som ju vet hur man charmar en publik.

Mångkunnige Martin Sjöstedt spelade i dag piano och lämnade efter sig outplånliga spår med sin tolkning av Night in Tunisia! Från Coltranealbumet Coltrane´s Sound fick vi höra Satellite och jag konstaterade att John Coltranes ande och sound påtagligt svävade över resten av konserten. Mycket A Love Supreme -feeling alltså.

Bra låtar, Afro Blue av Mongo Santamaria, Eternal Light från Kronkvists senaste platta och så till sist Allsång på teatern med Kronkvists egna Yeamaya! Kul och bra!

Text & foto: Stig Linderoth

Ystads teater 3 aug. 2014
Ystad Sweden Jazzfestival
Fredrik Kronkvist ”Afro Cuban Supreme”
Feat. Miriam Aïda & Eliel Lazo
Fredrik Kronkvist as, Miriam Aïda voc, Eliel Lazo cong, Martin Sjöstedt p, Johnny Öhman b, Rasmus Blixt dr

 

Annonser
Annonser