DSC 0121w

Våravslut med vibra

DSC 0121w

Så var ännu en konsertsäsong slut i Alvesta. Nu blir det att genomlida en lång sommar, med inspelad musik som surrogat, innan det till hösten är dags för nya överraskningar och levande musik.

 

Våren slutade dock mycket trevligt med den aningen ovanliga uppställningen vibra-trio. Vibrafonisten Mattias Ståhls grupp som följaktligen heter Ståhls trio. Eller till och med The Ståhls trio, kanske en blinkning till alla poporkestrar på 60-talet som hette något med The i början?

Trion har nyligen presenterats på skiva, ”Jag skulle bara gå ut” (Moserobie) och man spelade i huvudsak material från detta album under kvällen. Inledde med fin version av Ellingtons The Mooche, som bitvis spelas i roligt struttigt tempo. Perfekt inledning, visar liksom trions spelplan, bra melodier från alla upptänkliga musikaliska hörn, som man sedan tolkar lekfullt och med en stor portion humor.

DSC 0139w

Musik av Jan Johansson, Sten Carlberg (från en Bamse-film!), Sun Ra, blandas med några egna kompositioner skrivna av trions basist Joe Williamson. Som extranummer en låt av Joni Mitchell. Synnerligen varierad blandning sålunda.

DSC 0123w

I fokus mest som solist, självklart Ståhl och hans vibrafon och stora spelfantasi. Men trion är verkligen en enhet. Man verkade som husband på Hornstulls strand i Stockholm förra sommaren och är därmed väl samspelta. Mycket fint samarbete mellan Ståhl och Cantillo, där den senare har en ganska fri roll, samtidigt som det rytmiska fundamentet byggs av Williamsons starka basspel. Musikaliskt samarbete på hög nivå och jag tror ingen i publiken saknade till exempel en tenorsax, som i kvartetten Ståhls Blå, som hade besökt Alvesta för tolv år sen!

Som förband som vanligt elever från S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. Kvarteret kallade sig denna grupp, som bland annat innehöll några musiker som slutar sin utbildning under innevarande termin. Kul för dem naturligtvis och hoppas vi hör dem i något sammanhang framöver. Samtidigt känns det nästan tråkigt att inte höra musiker som dykt upp regelbundet både i Alvesta och Växjö!

DSC 0081w

Kvarteret tolkade i alla fall några standardmelodier i rätt ovanliga arr. Roligast var en mycket långsam version av Cry me a river, som sjungits av bland andra Julie London och Ella Fitzgerald. Trots ett tempo med knapp styrfart höll man ihop musiken på ett fint sätt. Modigt och klart uppskattat av publiken!

Så nu blir det alltså att vänta några månader innan det klarnar vad som kommer att erbjudas i Alvesta under hösten!

Text: Jan Strand

Foto: Bo Granefelt

Alvesta Jazz & Blues 26 april 2014.

Kvarteret: Anton Pettersson g, Gabriel Pyk-Waite b, Marcus Jullander dr, Sara Rosander vo.

Ståhls trio: Mattias Ståhl vibra, Joe Williamson b, Christopher Cantillo dr.

 

Annonser
Annonser
array(10) { [0]=> int(51323) [1]=> int(54329) [2]=> int(54325) [3]=> int(54209) [4]=> int(54321) [5]=> int(54353) [6]=> int(54013) [7]=> int(54382) [8]=> int(54305) [9]=> int(50803) }