HarryAllen GoranEngstrom

Våravslutning i Aneby hyllade Getz och Johansson

HarryAllen GoranEngstrom

Vårens konsertsäsong i Aneby inleddes i ett kylslaget januari med Dave Liebman och Stora Stygga. Finfin spelning med en massa bra musik. När våren nu redan avslutades i tisdags så var det fortfarande rätt svalt. Musiken höll dock återigen mästarklass!

Jan Lundgren hade bjudit den amerikanske tenoristen Harry Allen till Sverige (och en spelning i Köpenhamn) för ett hyllningsprogram till både Jan Johansson och Stan Getz.

Men ”first things first” som det väl heter på nutida svenska, det lokala förbandet under ledning av Aneby-sonen Hannes Jonsson. I en lite varierande sättning, från sextett till kvartett, medverkade flera yngre musiker från bland annat Kulturskolan i Tranås och musiklinjen vid gymnasiet i Jönköping. Med ungdomligt dödsförakt kastade man sig först ut i en fin version av Miles All blues.

HannesJonsson GoranEngstrom

Senare tillkom sångerskan Beata Lindau som sjöng mycket tonsäkert i I’m old fashioned. En melodi skriven bland annat av gruppens altsaxofonist spelades också plus klassikern Oleo. Helt ok komp och lovande solospel av trumpetaren Pontus Djärf och saxofonisten Björn Akerström. På ett mycket trevligt sätt prisades sedan gruppen av Harry Allen från scenen. Något som hörbart uppskattades av publiken!

Sedan kvällens huvudnummer, som väl egentligen var tenoristen Harry Allen, men det danska kompet med den fenomenale gitarristen Jacob Fischer, var lika mycket del i kvällens succé.

Allen är troligen inte särskilt känd i Sverige, men han är en mycket skicklig saxofonist som hämtar inspiration bland annat från saxofonister som Stan Getz, Al Cohn och Zoot Sims. En nutida traditionalist i samma anda som Scott Hamilton. Enligt Jan Lundgrens presentation anlände Allen till Kastrup samma dag som denna första spelning i en kortare turné.

Minimal tid till repetition sålunda och jetlag borde varit en dämpande faktor. Inget av detta märktes dock i Allens fina spel! Man hade repat någon timme före tisdagskvällens konsert, men flera arr verkade skapas under spelets gång. De som hör kvintetten under kommande spelningar kan sålunda tänkas få höra en mera samtrimmad grupp, men just att få ta del av skapandet av musikalisk struktur tror jag var en del av det roliga i Aneby!

Stämningen var avslappnad och musikerna tycktes ha roligt tillsammans. Detta verifierades av Lundgren som dessutom påpekade att man till och med fick betalt för att ha roligt!

Programmet var sannolikt sammanställt av Lundgren och Allen tillsammans och en startpunkt för idén att hylla just Getz och Jan Johansson var den cd som nyligen kommit ut med de båda från en spelning på Nalen 1959. Ett par melodier från denna skiva, Stuffy och Al Cohns fina ballad Ah-Moore spelades också av Allen/Lundgren kvintetten. Sen naturligtvis lite bossa, Girl from Ipanema blev det denna gång.

Några klassiker som Night and day och Lover come back to me. Den senare i hetsigt tempo mot slutet av konserten med roligt solospel av samtliga musiker på scenen.

Musik av eller associerad med Jan Johansson var bland annat en trixig Blues i oktaver och Willow weep for me. Den senare en melodi som Johansson älskade att spela. I Aneby tolkades den mycket fint av kvartetten utan Allen.

Jesper Lundgaard spelade här ett stilla och bluesigt återhållet solo med stråke. Hannes Jonsson från förbandet bytte plats i publiken för att tydligare se Lundgaards mästerliga teknik! Fischer bidrog med spännande gitarrspel och plockade mot slutet fram en metallhylsa och spelade slide. Övriga toppmusiker får ursäkta, men för mig var Fischers ständigt överraskande spel en väsentlig del i kvällens framgång!!

Lundgren spelade naturligtvis en massa fint piano och agerade också ”dirigent” för delar av arrangemang som inte satt till hundra procent vid denna inledande spelning. Kristian Leth var både pådrivande och känslig bakom trummorna. Genomgående musik av bästa märke och den trevliga stämningen på scenen projicerades ut till oss i publiken.

Gruppen fortsätter nu till Vara den 29/3, Kalmar 30/3 och jazzbrunch i Lund 31/3. Därefter även spelning i Köpenhamn, oklart vilket datum. De som har möjlighet att höra denna Getz/Johansson hyllning bör göra detta. Jazz av definitiv världsklass!!

Text: Jan Strand
Foto: Göran Engström

Aneby Konserthus 27 mars 2012.

Harry Allen ts, Jan Lundgren p, Jacob Fischer g, Jesper Lundgaard b, Kristian Leth dr.

Förband:

Pontus Djärf tp, Björn Åkerström as, Martin Erixson p el-p, Hannes Jonsson b, Johan Lorentzi dr, Beata Lindau vo.

Annonser
Annonser