JeSuis_Pasos_Barno_fotoEmilThunstrom

Vårfinal i Alvesta

JeSuis_Pasos_Barno_fotoEmilThunstrom

Vårsäsongen på Alvesta Jazzklubb avslutades med en riktig toppkväll med en fantastisk spelning av Niklas Barnös sextett Je Suis.

 

Först spelade dock Low Five Cat Combo, elever vid musiklinjen på S:t Sigfrids folkhögskola i Växjö. En samspelad grupp som jag hört flera gånger i Växjö den senaste tiden. Nu är utbildningen snart slut och sångerskan Anna Petersson verkade aningen sorgsen över detta faktum. Om det innebär att kombon splittras så är det förståeligt.

Som förband spelade man en trevlig version av Horace Silvers Señor Blues och avslutade med ett personligt arr av Wayne Shorters klassiska Footprints. Om man får ha någon synpunkt på betyg nu när studietiden är på väg att ta slut, så tycker jag alla i gruppen får med beröm godkänt, eller vad det nu heter nu för tiden. Och man backar inte för lite mer komplicerade nummer. Intresseklubben antecknar!!

Je Suis är ute på en liten release-turné för nya cd:n Mistluren som precis kommit ut. Man spelade musik från cd:n i långa intensiva versioner. All musik är skriven av Niklas Barnö i en personlig stil som omfamnar hela jazzhistorien från New Orleans till nutida improvisationsmusik. Till och med något perverterat rock-riff hittade in i musiken.

JeSuis_fotoEmilThunstrom

Mycket är arrangerat med starka ensemblesjok för hela gruppen, avlöst av hetsigt och fritt solospel. I Alvesta-klubbens programblad nämner man bland annat Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra, en association som jag kan förstå.

Några nummer var dedikerade till medspelare i gruppen, annat hade relation till Barnös vardagsliv. Sa han i alla fall, för Niklas pratade en hel del mellan låtarna. Riktigt rolig var han ibland, men passade också på att hylla den tillåtande atmosfären i Alvesta Jazzklubb! Och det märktes på musikerna. Alla gav verkligen allt, både i de arrangerade partierna och inte minst i solospelet. Vilken spelfantasi, vilken intensitet, vilken spelglädje!

Närmast spelar Je Suis i Eskilstuna på onsdag 20/4. Därefter blir det ett hopp i turnéplanen till den 19 maj då man spelar i Västerås, dagen därefter i Stockholm. Ett besök vid någon av dessa spelningar rekommenderas!!

Vårsäsongen på Alvesta jazzklubb som är slut, men när man hörde klubbasen Leo Nielsen dra upp huvuddragen i höstprogrammet så blir det ”vår” då också. Alvesta fortsätter att vara ett andningshål för den lite mer äventyrliga musiken. Och folk kommer och lyssnar!!

Jan Strand

Fotnot: Se senaste numret (2/11) av OJ för en presentation av Niklas Barnö

 

Alvesta Jazzklubb 16 april

Low Five Cat Combo
Anna Petersson vo p, Philip Daveby ts, Johan Gustafsson g, Christian Thulin Pfeifer b, Oscar Wessman dr (som förtjänstfullt vickade för ordinarie trummis Jesper Svensson)

Je Suis
Niklas Barnö tp, Mats Äleklint tb, Marcelo Gabard Pazos as bars, Alexander Zethson p, Joel Grip b, Magnus Vikberg dr.

 

JeSuis_Zethson_fotoEmilThunstrom

Annonser
Annonser