Variationsrikt med European Jazz Orchestra, Sofia Jernberg och Kristin Amparo

Sångerskan Sofia Jernberg inledde konserten i Kulturhuset med ett specialbeställt solostycke för röst. Med detta befäste hon på nytt att hon är en våra absolut främsta sångerskor idag! Jernberg har en bredd som spänner från jazz till konstmusik och i detta stycke gav hon prov på en röstkonst utöver det vanliga!

 

European Jazz Orchestra består av unga musiker från 17 olika länder i åldrarna 18-30 år, utvalda av European Broadcasting Union. För årets turné till 7 europeiska länder har trumpetaren och kompositören Ann-Sofi Söderqvist utsetts till ledare. Något som hon gör mycket bra med såväl musikalisk och konstnärlig övertygelse.

Att arbeta med ett storband är en spännande utmaning som möjliggör mycket för en kompositör och arrangör som Ann-Sofi Söderqvist. Det finns många klichéer, fallgropar, standardklanger och ”sounds” förknippade med ett storband, men väldigt lite av detta fick vi höra denna kväll.

Istället bjöds det på en variationsrik musik som höll intresset på topp hela tiden. Hon nämner två musikaliska förebilder, den estniske tonsättaren Arvo Pärt och den amerikanske saxofonisten Wayne Shorter, men hennes kompositoner är väldigt mycket hennes egna!

Inför kvällens konsert hade man repat under två veckor och det mesta av musiken lät bra och jag föreställer mig att repetitionsarbetet är ganska smärtfritt med dessa musiker! Man började med The blues and then some med en fin rytmisk början. Den följdes av Flying.

Både dessa stycken bjöd på väl avvägda solistiska insatser av mycket duktiga musiker. À bien tôt är ett stycke tillägnat Ann-Sofis mamma, där vi också får höra sångerskan Kristin Ampero. Det är starkt, uttrycksfullt och vackert! Ampero är en ny bekantskap för mig och verkar ha kapacitet att sjunga såväl jazz som pop.

Remembering Frida är ett sammanhållet stycke, skrivet för en teaterföreställning. Ampero sjunger ordlöst. Where are you now är ett fint arrat stycke tillägnat Pärt, där vi också får höra ett mycket bra trumpetsolo! Före paus hinner man också med en snabb låt Shorters quarters.

Efter paus följer kvällens stora höjdpunkt, en svit i 8 delar kallad In your garden. Åter träder Ampero in i en mycket stämningsfull musik med tydliga ljusa och mörka sidor. Till denna dualistiska musik projiceras svartvita dramatiska bilder på natur och landskap av fotografen Lasse Englund.

Mot den skira musiken bestående av sång, piano och gitarr, ställs brasset med närmast skärande och skrämmande klanger, mycket effektfullt! Efter detta kändes det väldigt bra med balladen Home som fick avsluta. Som extranummer fick vi höra en snabb och funkig version av Aretha Franklins och Ted Whites Think.

Roger Bergner

 

Ann-Sofi Söderqvist & European Jazz Orchestra med Kristin Ampero                                       

 

Sofia Jernberg

 

Kulturhuset, Stockholm, torsdagen den 17 oktober 2013

 

 

 

Annonser
Annonser