Varierat och härligt när Calle Bagge Trio tolkade Bill Evans

Foto: Robert Liljebäck

OJ! En kväll om Bill Evans
Fasching, Stockholm, 15 maj 2018.

Under en av dessa underbara sommarkvällar – redan i maj! – är det dags för den femte och näst sista etappen i Faschings och OJ:s konsertserie OJ!. Den här gången ligger fokus på Bill Evans musik och musicerande.

Calle Bagge och hans för kvällen komponerade trio – Palle Danielsson (b) och Chris Montgomery (tr) – tog med sig den täta värmen på gatan utanför och mixade till ett alldeles eget mikroklimat innanför Faschings dörrar. En underbar blandning av den sorts musikalisk svalka som Bill Evans triobaserade musik ofta förmedlar – blandat med oemotståndligt svängiga inslag med bett och svett.
Och detta efter en initierad och underhållande presentation/föreläsning av Evans-kännaren Tobias Brandt, som gav en relief av insikt om mannen bakom musiken: innovatören, inspiratören, ikonen. Alltifrån Evans medverkan i världens kanske mest spelade jazzalbum, Miles Davis Kind of Blue, till hans skiftande triokonstellationer och den stora betydelse han haft för samtida och efterkommande jazzpianister.

Repertoaren omfamnade Evans-original som Re: Person I Knew – ett anagram för hans vän och producent Orrin Keepnews – och nummer där Evans på ett eller annat sätt haft fingrarna (just!) med och inspirerat till specifika uttryck, till exempel en gungande version av Someday My Prince Will Come. Innehållsrikt, varierat och härligt framfört av Calle Bagges lyriska piano – på en gång ömsint och rivigt – Palle Danielssons sjungande bas och Chris Montgomerys följsamt kommenterande trummor.

OJ!-serien avslutas den 12 juni med Thelonius Monk-tema: Det är bara att längta och hänga med dit!

Anders Wenström

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(10) { [0]=> int(54353) [1]=> int(54382) [2]=> int(51323) [3]=> int(54013) [4]=> int(54325) [5]=> int(54305) [6]=> int(54329) [7]=> int(54209) [8]=> int(54541) [9]=> int(50803) }