Vilken toppenkväll!

Qlaez Wennberg är en 49-årig företagare i Lerum och en obotlig jazzentusiast.

När hans byggföretag i år firade 20-årsjubileum ställde han till med en sjusärdeles jazzfest på hemmaplan och dit allmänheten kunde köpa biljetter.

Drygt 400 kom och fyllde konsertlokalen och födelsedagskalaset blev musikaliskt en toppenkväll i tre avdelningar. Start kl 17.00 och final kring midnatt. I första paus serverades en rikligt tilltagen buffé i andra bjöds kaffe med godsaker.

Bohuslän Big Band med sångerskan Jaqee och deras mycket uppskattade hyllning till Billie Holiday inledde, ett program jag hört och sett flera gånger nu. Det är bara att konstatera att härliga Jaqee går från klarhet till klarhet. Hennes självständighet och scennärvaro har skärpts ytterligare. Hon sjunger med hela kroppen, går verkligen in de texter som Billie skämt bort oss med. Jaqee lägger tyngd och äkta känslor bakom orden. Mestadels ägnar hon sig med framgång åt rytmisk pop. Satsar hon på jazzen kan hon bli hur stor som helst. Hoppas Bohuslän Big Band planerar nya spännande projekt med Jaqee.

I andra avdelningen var storbandet åter på plats, men nu intogs solistmikrofonerna av Margareta Bengtsson och Peter Asplund. Den senare överraskade publiken genom att också sjunga, både solo och tillsamman med Margareta. Förra The Real Groupe-medlemmen har en mycket ljuv och personlig röst och kan ta ut svängarna. Bäst är hon i balladerna. Och härliga, skojiga I åa ä e ö är en udda höjdare. Margareta sjöng några sånger från sina två soloalbum, men också andra kända jazzlåtar. Peter Asplund spelade (och sjöng) också standardlåtar, hans trumpetton har en fin lyster. Och som sångare är han inte alls oäven.

Bohuslän Big Band måste vara ett av Europas bästa storband med stor bredd och en mängd utomordentliga solister och improvisatörer.
Tredje avdelningen inleddes med Ulf Wakenius solo. Han hyllade Oscar Peterson och Esbjörn Svensson med sitt lyriska och finurliga gitarrspel och –sound. Han förenade sig med Jan Lundgren i ett par låtar. Jans trio bjöd på ett fint knippe sånger från albumet European Standards. Jan Lundgren är en pålitlig och påhittig improvisatör, som ständigt överraskar med sitt bländande och intelligenta spel.

Ja, detta blev en riktig toppenkväll med kvalitativ och spännande jazz av olika valörer. Lerum, strax utanför Göteborg, fanns en gång på svenska jazzkartan genom livaktiga föreningen Jazz i Lerum, som på grund av publiksvek, lades i malpåse för åtskilliga år sedan. Nu finns hopp om att klubben återuppstår, Qlaes och ett par andra entusiaster har lovat att klubben ska återuppstå. Det låter hoppfullt.

Bohuslän Big Band med gäster
Dergårdsteatern, Lerum 21 mars 2010-03-29
Gäster: Jaqee voc, Margareta Bengtsson voc, Peter Asplund tp voc, Ulf  Wakenius g. Jan Lundgren p, Mathias Svensson b, Zoltan Csörsz j:r dr

Annonser
Annonser