Buc-4

Vivian Buczek & Martin Sjöstedt Trio med gäster

Palladium, Malmö den 17 januari 2015

Buc-4

Palladium i Malmö inledde vårsäsongen 2015 med en turnéstart och tillika releasekonsert. Jag talar om Vivian Buczeks femte CD i eget namn, betitlad Curiosity. En salong fullsatt med Buczeks vänner, många musikerkolleger, jag tror jag räknade in åtmistone tre av Skånes mera eminenta pianister och därtill en stor skara ur Malmös trogna jazzpublik. Massor med applåder och visslingar mötte Vivian när hon denna lördagskväll med sedvanlig schwung intog Palladiums scen.

Mycket positivt finns att säga om denna konsert som jag tycker var ovanligt välplanerad. Bra låtar från olika håll. Både hållbara jazzstandards och eget material plus några mera populärinriktade nummer.

Konserten öppnade med Lighthouse skriven av Buczeks ”äkta hälft” Johan Björk. För att vara ”ickestandardmaterial” tycker jag att Lighthouse faktiskt platsar i vilken notmapp som helst. En bra låt helt enkelt! Sen kallas gitarristen Krister Jonsson in på scenen och vi får höra en riktigt groovy version av Mingusklassikern Goodbye pork pie hat, här dessutom laddad med en minnesvärd duell mellan Vivian och Krister.

Buc-7

It might as well be spring är en av mina favoritlåtar som dessutom på något sätt så talande beskriver ”A puppet on a string”, Vivians positiva och rörliga scennärvaro i ett nötskal om jag får säga det. På detta hör vi Cherokee/Indian love song i ett, för mig i alla fall, lite ovanligt tempo. Inte alls så tokigt i Martin Sjöstedts arrangemang. Once you love är en underskön kärleksballad skriven av Vivians pappa Bruno och Vivian själv, ett av konsertens ” great moments”. Första set avslutas med I´m strong, ett latin soul och featurenummer för Krister Jonsson och kören Eva Gallart/ Claudia Campagno . Detta minner mig om när George Benson en gång var i ropet.

Buc-3

You´re everything av Chick Corea inleder andra set och Johan Löfcrantz Ramsay visar varför han hör till landets mest efterfrågade trummisar. Sen följer Horace Silvers Nica´s dream tillägnad den legendariska ”jazzbaronessan” Pannonica de Koenigswarter. Martin Sjöstedt tar i detta nummer pianospelandet till nya höjder och visar åter att han är en av Sveriges just nu hetaste jazzpianister! Han är ju dessutom en basist av rang och inte minst en arrangör som få, detta visar han med eftertryck i kvällens mäktiga låtlista. Johan Björk återkommer som upphovsman till titelspåret Curiosity och man får åter en känsla av att här har vi en låtskrivande talang utöver  det vanliga.

Avslutar konserten gör The Jodie Grind och efter generösa applåder och standing ovations blir vi  belönade med vackra For all we know. Vivian kom sågs och segrade. Viva Vivian!

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger

Vivian Buczek & Martin Sjöstedt Trio med gäster
Vivian Buczek voc, Martin Sjöstedt p, Niklas Fernqvist b, Johan Löfcrantz Ramsay dr, Krister Jonsson g
Palladium, Malmö den 17 januari 2015

 

 

Annonser
Annonser
array(12) { [0]=> int(54382) [1]=> int(54707) [2]=> int(54639) [3]=> int(54735) [4]=> int(50803) [5]=> int(54541) [6]=> int(51323) [7]=> int(54787) [8]=> int(54566) [9]=> int(54731) [10]=> int(54790) [11]=> int(54715) }