L1003156-version3

Vykort från Tolgs kyrka, 31 oktober 2014

Bach på svenska. (Himmel och Pannkaka!*)
Lisa Rydberg, violin och Gunnar Idenstam, tramporgel.

Smålands Kulturfestival arrangerar.

Gunnar Idenstam – konsertorganist, kompositör och folkmusiker – är känd världen över för sitt virtuosa spelsätt, sina halsbrytande improvisationer och sin nyskapande attityd till orgelkonst. Gunnar har egen tramporgel med sig, men hittar en undangömd klenod i Tolgs kyrka, som visar sig vara ett guldkorn.

Riksspelmannen Lisa Rydberg har flera år spelat med Sofia Karlsson och Ale Möller, men med Gunnar Idenstam får hennes färgstarka violinspel helt klart en mer framträdande roll.

Kyrkan i den lilla idylliska byn Tolg visar sig vara en lämplig konsertlokal för denna ytterst välljudande musik, som presenteras lärorikt och med underfundig humor av de båda musikanterna.

L1003156-version3

Här vandrar Bach hand i hand med svensk folkmusiktradition, liksom Jan Johansson en gång gjorde med sin Jazz på svenska. March ur Anna Magdalenas notbok – Ur kantat nr 147, Choral: Jesus bleibet meine Freude – Polska efter Hinders Jerk är exempel på musik från det omväxlande programmet. Kyrkstöten kom därför aldrig till användning! Duon bjuder på ett klockrent samspel med ändamålsenlig ögonkontakt. Stämningen blir gemytlig när Gunnar jazzar upp den gamla tramporgeln till oanade höjder och Lisa är verkligen med på noterna.

369-version2

Jag hör någon säga när vi går ut: ”Så här makalöst fint svängde inte den gamla tramporgeln när min lärarinna spelade!”.

*Himmelska höjder når vi i kyrkan, men pannkaka serveras efter konserten på byakrogen Pannkakshuset!

Lasse Seger

 

 

Annonser
Annonser