Vykort från Veberöd

[Best_Wordpress_Gallery id=”34″ gal_title=”Visor”]

(Klicka någonstans på bilden ovan för att starta bildspelet.)

Nu när musikfestivalerna står som spön i backen stannar jag hemma i byn med undantag av Ystad Sweden Jazzfestival, som äger rum första veckan i augusti. Man måste ibland tänka på miljön …

Visor i sommarkvällen serverades 5 juli i kyrkan med sång och gitarr av Petri Soikkeli, mest känd som solist i Amiralens Storband. Violinisten Emma Ljungberg och pianisten/vibrafonisten Lars Ljungberg ackompanjerade med inlevelse de härliga guldkornen för alla smakriktningar. Lars Ljungbergs gemytliga mellansnack om sångerna av till exempel Ted Gärdestad, Fred Åkerström, Van Morrison, Gustaf Fröding, Charlie Chaplin och Alf Hambe fascinerade mig verkligen. What a Wonderful World, som var Louis Armstrongs stora hit på 60-talet ratades först av Tony Bennett, vilket han säkert fick ångra. Det blev för Satchmo en mycket stor hit! Kyrkoherde Patrik Johansson gav oss finurligt tänkvärda ord på vägen före extranumret Smile. Tänk att få uppleva så lysande fin musik på ”himmaplan”!

JP Trio gav en minnesvärd konsert i Veberöds Kyrka 12 juli. Medlemmarna Johanna Persson (sång, cello), Jonnie Holmberg (sång, trummor, percussion) och Simon Mårtensson (sång, gitarr, banjo, piano, orgel) utexaminerades förra året från Malmö Musikhögskola. Vi fick njuta av amerikansk folkmusik, opera (Summertime) och spirituals som St. James Infirmary, Swing Low, Sweet Chariot och Joshua Fit the Battle of Jericho. Johanna Persson med rätt känsla och naturliga sångröst med stort register, fick mig att stilla min nyfikenhet på gruppen och köpa skivan vilket jag ingalunda ångrar. På skivan sjunger Simon Mårtensson Goodnight Irene lysande bra och Jonnie Holmberg ger färgstark tonbild med sina trumstockar i Hang me, oh Hang me.

Vi tog velocipederna lördagen 15 juli till Systrarna på Solhjulet där Martin Brandqvist Kvartett gästade. Solhjulet är en gammal naturskön gård vars trädgård ståtar med vackra, gamla lövträd och bland dem även ett mullbärsträd. Där finns även får, getter och höns vilket innebar att tuppen ville vara med mellan de smakfullt utvalda låtarna. Kvartetten består av Inge Petersson Lindbäck (saxofon), Mats Ingvarsson (bas), Johan Ohlsson (piano) och Martin Brandqvist (trummor). Kvartetten är skivaktuell med Reflecions, som recenserades i OJ #1/2017 och kom på tredje plats i Gyllene Skivans totallista. Jag njöt särskilt av Peterssons fantasirika tenorsaxsolon, som satt perfekt i den sköna sommarkvällen. Systrarna på Solhjulet är ett smultronställe i ordets rätta bemärkelse med lysande fin musik i Guds fria natur långt från arenor, buller och bång!

Det blev en fyrklöver Sommarkvällsmusik som slutade i Vombs Kyrka 19 juli med spelglada Trio Wolski, elever från Malmö Musikhögskola nominerade till Danish Awards Folk som årets nykomlingar. Violinisten Hanna Blomberg från Västerås har flitigt varit ledare på olika folkmusikläger. Hon har en mycket vacker ton i sitt fiolspel, och har spelat i folk/jazzmusikduos samt med grupperna Rut och Warga. Dragspelaren Petter Ferneman, som är bördig från Mariestad, visade lekfullhet med sitt knappdragspel och han har spelat i Petter & Erica Duo samt i Norrköpingsbandet Balkan Bagpack. Köpenhamnsonen Kristian Wolski berättade stolt om sin cittern (irländsk bouzouki, som även Ale Möller trakterar). Trio Wolski har i år turnerat flitigt i Estland, Dalarna, Hälsingland och på hemmaplan och står för en sprudlande ”uppjazzning” av olika länders folkmusik. Trion gav prov på generös mångsidighet – de spelade till exempel en estnisk låt i eget arrangemang, musik från Bela Bartoks rundresa på landsbygden på Balkan, Lantmannapolska och deras egna komposition The Orange Dog. Som tack för blommorna gavs ett extranummer och musikaliskt fyllda ”finåkte” vi hem i denna förföriskt sköna sommarkväll.

Lasse Seger

Annonser

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser