JanLundgren fotoJanOlsson

Ystad: Jan Lundgren med ny spelkompis

JanLundgren fotoJanOlsson

När man möter Jan Lundgren på scen och inför en hemmapublik inser man ju snabbt hur mycket denne anspråkslöse musikant betyder för Ystad och denna stads nu så etablerade och fina festival. Jan möts med ovationer som den världsstjärna han ju är.

De först utsålda konserterna under årets festival var de två där Lundgren hade huvudrollen.

 Jan hämtade musiken denna kväll från sina senaste plattor och alltså fick vi bl a höra den vackra Man in the fog, titelspåret från soloplattan. Lush Life, Billy Strayhorns mästerverk tillägnade Jan sin pianistkollega Bengt Hallberg som ju tyvärr inte längre är med oss. Hade han levt garanterar jag att han hade haft en plats också under denna årgång av Ystad Sweden Jazzfestival.

Lundgrens trio som nu tog vid med en nästan timme lång avdelning har tre starka medlemmar, den oerhört fine basisten Mattias Svensson och likaledes genommusikaliska trumslagaren Zoltan Csörsz och så Lundgren själv förstås. Det blev en uppvisning av stort format, svängigt värre och nog tyckte jag att jag hade större behållning av denna trio än av den amerikanska supertrion ledd av Kenny Barron, som ju spelade i torsdags på samma scen.

Bättre uppbackning kunde nog kvällens hemliga gäst inte önska sig. Jan som verkar ha en viss fäbless för italiensk jazz lät nu täckelset falla och avslöjade den hemlige och italienske klarinettisten Nico Gori. Och visst, hemlig var han denne Gori.

Jag har aldrig hört namnet än mindre hört honom spela. En överraskning blev det i alla fall och vi fick höra en myckenhet av ekvilibristisk ”dans på svart pipa”. Som svenskar har vi ju en del att skryta med. Putte Wickman, Arne Domnérus, ”Stan” Hasselgård, Siljabloo Nilson och några till, men ingen är längre i livet och Gori hade ju publiktycke och var som sagt tekniskt fulländad. Han spelade standards med stuns och med en ton som minner en del om Tony Scott.

Han fick säkert många välförtjänta fans denna kväll och Jan Lundgren en ny spelkompis.

Konserten avslutades med att festivalledningen, Lantz och Lundgren, presenterade den andra av festivalens nya ambassadörer, lokala sångfyndet Edda Magnason. Henne möter vi i höst på bio då hon gestaltar Monica Z . Tidigare i veckan mötte vi den första ambassadören, författaren och jazzvännen Henning Mankell.

Stig Linderoth

 

Ystads teater den 3 augusti 2013
Ystad Sweden Jazzfestival
Jan Lundgren Solo/Trio med hemlig italiensk gäst
Jan Lundgren p, Mattias Svensson b, Zoltan Csörsz dr

 

Annonser
Annonser
array(13) { [0]=> int(54639) [1]=> int(54731) [2]=> int(54382) [3]=> int(54880) [4]=> int(54787) [5]=> int(54790) [6]=> int(51323) [7]=> int(50803) [8]=> int(54878) [9]=> int(54566) [10]=> int(54735) [11]=> int(54715) [12]=> int(54968) }