Ystad: Benny Golson still going strong!

Benny Golson spelade som man hoppats – här med Patrik Boman (Foto: Lasse Seger)

Benny Golsons karriär startade hemma i Philadelphia för snart 60 år sedan och han har sedan dess hunnit skaffa sig ett CV som få kan stoltsera med. Tadd Dameron, Lionel Hampton, Johnny Hodges,  Earl Bostic, Dizzy Gillespie och Art Blakey med flera.

Som bandleader blev han uppmärksammad i  Benny Golson-Art Farmer Jazztet vars repertoar  snabbt började avslöja Golson kapacitet som kompositör.
Hans sedermera ofattbart långa lista av egna låtar har väl för länge sedan  gjort honom ekonomiskt oberoende. Historien förtäljer att bara I Remember Clifford har spelats in sådär 400 gånger!

Ystadkonserten inleddes med Horizon Ahead och fortsatte med Clifford Browns Tiny Capers och vi kunde förnöjsamt konstatera att Golson lät som förväntat.

Benny Golson är också verbalt en berättare av format och han har en mjuk och varm röst påminnande om soundet i hans tenorsax . Berättelsen om tillkomsten av I Remember Clifford var rörande och även om den säkert har berättats åtskilliga gånger vid det här laget så är den naturligtvis helt rätt så här inför den nu följande instrumentala versionen av denna Golsons stora  klassiker. Golson inleder med ett chorus a capella  och följer sen upp med den här konsertens  mest välformulerade solo. Golson spelar, vid 81 års ålder och 60 år efter debuten precis så bra som vi alla hade hoppats på. Starkt !

Kompet för kvällen bestod av svenske Patrik Boman på bas, en välmeriterad, stabil och flyhänt musiker, Nico Angelucci trummor och så överraskningen Antonio Ciacca på piano som spelade med lätt anslag, nästan romantiskt och fyllde effektivt och säkert upp bakom andras solon. Jag tyckte mig nästan både se och höra Bill Evans. Angelucci på trummor var tekniskt säker, men var däremot i mitt tycke mestadels för larmig i sammanhanget.

Trion på egen hand i Ciaccas vackra Nicos Song gav Golson en kort andhämtning innan han tog sig an Coltranes Mr PC och visade att han också kan tuffa till sig när så krävs. En lyhörd och fullsatt salong klappade fram ett extranummer som inte oväntat blev Blues March. Det var nästan svårt att inte marschera ut ur teatern med två slag i takten.

Stig Linderoth

Ystad Sweden Jazz Festival
Ystads Teater
6 augusti 2010
Benny Golson & Antonio  Ciacca Trio

Benny Golson ts, Antonio Ciacca p, Patrik Boman b, Nico Angelucci tr

Annonser
Annonser