Carling 1

Ystad Sweden Jazzfestival är i gång!

Carling 1

Femte upplagan av jazzfestivalen i Ystad startade med en jazzparad bemannad av musiker ur Carling Big Band och, tycktes det, nästan hela Ystads befolkning.

 

Med Gunhild Carling i spetsen ringlade sig ett massivt uppbåd av jazzigt glada och uppspelta människor från Stortorget till Rådhusparken. Ett riktigt bra tilltag, denna parad. Stadens innevånare fick här och nu mera påtagligt än tidigare känna att nu var det jazzdags. Ystads stora gågata var så packad av folk på väg till scenen i Rådhusparken att OJ:s utsände lyckades tappa bort sin fotograf i vimlet. Intresset för årets festival är rekordstort, 6000 förhandssålda biljetter talar sitt tydliga språk.

Carling 2

När så paradbandet omformat sig till Gunhild Carling Big Band och äntrat parkens scen möttes de av stort jubel. Uppenbarligen var det inte helt fel att också blanda in lite äldre tongångar i festivalens rätt kontemporära musikmix.

Med Inledande Fire alarm kickade Gunhild igång sin konsert med en osviklig precision. CBB, där hälften av besättningen är hämtad ur den trängre familjekretsen och den andra hälften kommer från vårt lokala och frilansande jazzkollektiv, lät sig snabbt dompteras i ett ensemblespel inte många band kan uppvisa.

Härefter följde i rask takt bland annat Bix Beiderbecke Radio Rhythm, Ystad Stomp med fint klarinettsolo av Max Carling, Harlem Joy och Ystad Blues. Bland övriga solister märktes speciellt på sax Mattias Carlsson och Hans Carling (Cooling) på kornett.

Carling 3

Omväxlingen var stor denna festivalöppning där vi förutom det ovan nämnda fick höra både folkmusik från vårt eget landskap och västindiska rytmer från Trinidad.

För övrigt var det Gunhilds show för hela slanten antingen hon spelade trumpet, trombon eller säckpipa. Att sola svängigt på säckpipa utan att det låter töntigt är en bedrift som förmodligen bara Gunhild klarar av. Precis som konststycket att spela flera trumpeter på en gång med storbandets svängiga bluesriff i Bb bakom sig.

Carling 4

Så här långt har vi kommit till avdelningen Carling kabaré. Jonglering (Max C), mänsklig pyramid (med Gunhild i toppen)mm. Jag antar att detta inryms under rubriken ”För Jazzkidz och stora människor”. Själv är jag mer än nöjd med de rent musikaliska numren där jazz från flera epoker presenteras oss på ett både skickligt och sanslöst roligt sätt! Inte att förglömma är sång- och dansinslagen där Gunhild verkligen är i sitt esse.

Om Gunhilds presentationer kan man ha många synpunkter. Gunhild är proffs och bjussar verkligen på sig själv ingen tvekan om det, men det hindrar mig inte för att tycka att hon ibland är lite överenergisk och kanske skulle låta sig regisseras lite.

Nog om detta och låt mig avsluta med att konstatera att Gunhild Carling, med familj och andra i bandet fick fart på den här festivalen också.

Text: Stig Linderoth
Foto: Lasse Seger

30 juli 2014
Rådhusparken, Ystad

Ystad Sweden Jazzfestival
Gunhild Carling Big Band

Annonser
Annonser