SJC drar igång!

I morgon onsdag startar Swedish Jazz Celebration i Stockholm med en ungdomspräglad dag, och sedan rullar det på i dagarna tre med en stark mönstring av vad den svenska jazzen har att erbjuda. Men projektledaren Odd Sneeggen är bekymrad.

De tre arrangörerna – Rikskonserter, Jazzradion och Stim-bolaget Svensk Musik – är i framtiden bara två, och det är oklart hur framtiden efter Riksonserter ser ut. Om SJC försvinner är det en stor förlust, säger Odd Sneeggen till SR:s Mitt i Musiken.

– Ja, dels är det ekonomin, att det försvinner en tredjedel av själva budgeten, och sedan är det just personalen då med den specifika kompetensen som försvinner från projektet, och det gör ju då att vi måste köpa in de delarna och det har vi ingen ekonomi till helt enkelt. Så vi hoppas ju då att den här nya plattformen ska också kunna vara med och stödja festivalen, eller om vi hittar andra som kan gå in i festivalen så att den kan fortleva. (Källa: Mitt i Musiken)

Men först är det fest för att fira svensk jazz, rejält också enligt pressmeddelande från arrangörerna:. 

Funkmästaren Nils Landgren, sångekvilibristerna The Real Group, Europaaktuella Rigmor Gustafsson, Grammisvinnaren Jeanette Lindström och banbrytande Fredrik Ljungkvist är några av toppnamnen när Swedish Jazz Celebration går av stapeln på Konserthuset, Fasching och Kulturhuset 14-17 april i Stockholm.

Swedish Jazz Celebration är festivalen som för tionde gången firar den svenska jazzen – i alla dess skiftande former och på mer än ett sätt. Under fyra intensiva dygn blir det inte bara konserter med en lång rad av Sveriges ledande jazzartister, Swedish Jazz Celebration rymmer också tävlingar, seminarier, utställningar, prisutdelningar och till och med ett världsrekordförsök.

Kl 16.45 fredag 16 april är förhoppningen att världens största storband börjar spela på Sergels Torg under närvaro av Guinness rekordbok. Bakom ligger tioårsjubilerande Youth Jazz Festival, landets största ungdomsjazzfestival, som i år äger rum inom ramarna för Swedish Jazz Celebration.

Priserna som delas ut är Orkester Journalens Gyllene Skivan, fem kategorier av SRP2:s Jazzkatten, Laila och Charles Gavatins Stipendium och Stipendium till Robert Zachaus minne.

Till artisterna och grupperna som gör Swedish Jazz Celebration till årets största jazzhändelse hör Jonas Knutsson & Mats Öberg, Fredrik Norén Band, Anna Einarsson Anagram, Bohuslän Big Band & Bengt-Arne Wallin & Mattias Ståhl, Sten Sandell, Danielsson Nordström Rundqvist, Samuel Hällkvist Center, Stockholm Swing All Stars, Lisa Ullén/Nina de Heney, Mats Gustafsson Swedish Azz, Ljungkvist/Broo/Williamson/Fält, Rigmor Gustafsson & radio.string.quartet.vienna, Kustbandet ,The Other Trio, Je Suis, Hans Backenroth with Friends, Blue House Jazz Orchestra, Elin Larsson Group, Magnus Lindgren Batucada Jazz, Karin Hammar Quartet, Lina Nyberg The Show, Anders Jormin, Loïc Dequidt Trio, Jacob Karlzon Trio.

Dessutom blir det dagligen två olika jazzprogram för barn och lunchjazz i Kulturhuset.

Swedish Jazz Celebration 2010 arrangeras av Rikskonserter, Svensk Musik, Sveriges Radio P2 och Stockholms Konserthus, i samarbete med Jazzclub Fasching, Kulturhuset Stockholm och Kungl. Musikhögskolan Stockholm.

Mer information:

Bengt Strokirk, tel 08/407 16 34

bengt.strokirk@rikskonserter.se

Ewa Egerbladh, tel 08/ 407 16 83

ewa.egerbladh@rikskonserter.se

Johan Scherwin, tel 08/407 16 86

johan.scherwin@rikskonserter.se

För uppdaterat program, artistinformation och pressbilder:

www.swedishjazzcelebration.com