♥ Borderlands Trio: Asteroida

Intakt (Naxos)
Kris Davis p, Stephen Crump b, Eric McPherson dr. Insp i New York, 18 december 2016.

Borderlands Trio har bara existerat i ett drygt år. Medlemmar är pianisten Kris Davis, trummisen Eric McPherson och basisten Stephen Crumb (känd från Vijay Iyers trio). Musiken på skivan är helt improviserad – inget är nedtecknat eller bestämt i förväg.

Det inledande spåret, Borderlands, är något av det bästa jag hört på skiva i år. Stycket är närmare 30 minuter långt men har inga som helst longörer; det är helt enkelt kollektivt improviserad musik när den är som allra bäst. Musiken böljar fram och åter: från hetsigt till långsamt avstannade tempo. Ibland är det totalstopp och allt står stilla. Det är således som en ordinär tågresa i Sverige ser ut numera.

Även om kollektivet går före individen här kan jag inte förbigå Kris Davis. Hon är makalös, inte minst på preparerat piano. Davis sprider aldrig ut toner av en slump, hoppar aldrig vidare från infall till infall, utan bearbetar verkligen varje uppslag grundligt. Just det att hon naglar sig fast vid fraser som sedan utvecklas och förskjuts gör musiken oavlåtligt fascinerande.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser