♥ Charlie Haden/Liberation Music Orchestra: Time/Life

charliehadentime

Impulse 00602547984791 / Universal / Tid: 54 min
Carla Bley p, Charlie Haden b, Steve Swallow elb, Michael Rodriguez, Seneca Black tp, Curtis Fowlkes tb, Vincent Chancey vhrn, Joseph Daley tuba, Loren Stillman as, Chris Cheek, Tony Malaby ts, Steve Cardenas g, Matt Wilson dr. Insp 15 augusti 2011 i Antwerpen och 14-15 januari 2015 i New York.

Time/Life är den sjätte – och sista – skivan med Liberation Music Orchestra, slutförd efter Charlie Hadens död 2014 av bandets arrangör Carla Bley. Hadens storbandsprojekt har ju alltid varit politiskt, och skivorna har, med undantag för denna, givits ut under republikanskt styre i USA. Denna gång var det meningen att skivan skulle handla om miljön, men den har snarare utvecklats till ett sorgset farväl av Haden.

Bandets första och självbetitlade skiva från 1969 var fylld av revolutionär glöd och i bandet satt några av tidens främsta frijazzmusiker. Albumet är en klassiker i sin egen rätt, men själv har jag lyssnat ännu mer på Not in Our Name (2005), som är en betydligt mera stillsam och vemodig skiva.
Time/Life är än mer sorgsen till karaktären – inte minst Bleys tungsinta Silent Spring, som ursprungligen skrevs för sviten A Genuine Tong Funeral (1967). Gripande är också titelspåret, som är Bleys hyllning till Charlie Haden. Dessa två låtar, jämte Utviklingssang, spelades in efter Hadens död och med Steve Swallow som basist. Övriga två spår kommer från en konsert i Antwerpen 2011 med Haden själv vid basen. Därifrån hörs Song for Whales och Miles Davis Blue in Green, som Bley arrangerat varsamt och känsligt. Sällan har jag hört en finare version av låten.

Med Time/Life går alltså Liberation Music Orchestra i graven. Det är en värdig avslutning. Och för mig är detta essentiell lyssning.

Jörgen Östberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser