♥ Daniel Karlsson Trio: Ding Dong

Brus & Knaster / Plugged Music / Tid: 40 min.
Daniel Karlsson p, keyb, Christian Spering b, cello, Fredrik Rundqvist dr, perc. Insp. på Runmarö, Stockholms skärgård januari och juni 2016.

Daniel Karlsson har sedan slutet av 90-talet varit en av våra mest anlitade och uppskattade pianister. Parallellt med arbetet med sin egen trio är den produktiva Karlsson också fast medlem i grupperna Oddjob och Magnus Öström Group, dessutom nu aktuell med skiva tillsammans med sångerskan Annika Törnqvist.

Ding Dong är Daniel Karlsson Trios fjärde platta sedan debuten Das Taxibåt (2013) och inspelad som alla tidigare album i Runmarös anrika konsertlokal.
Karlssons ordinarie trio består idag av av basisten Christian Spering och trumslagaren Fredrik Rundqvist.
I likhet med trions tidigare album är det i grund och botten en klassisk triojazz det handlar om som bär drag av lekfulla, nyansrika inslag – ett sound som nu blivit trions tydliga identitet.
Alla sex kompositioner på skivan är skrivna av kapellmästaren själv.
Rytmen och stämningen är viktiga faktorer och man fortsätter att jobba med samma fantasieggande tematik och collagemetodik som på de tidigare albumen. Lyckosamt klipper man ner, återskapar, samplar och adderar nya pålägg under överseende av producenten Göran Pettersson. Han har varit med i skapandeprocessen sedan debutskivan.

Albumets bärs upp av lätthet och rymd som förenas i en ljudande balans mellan komposition och sound i ett tätt samspel. Musiken drar i några spår något mer åt fusion, som i lekfulla A Man and his Umbrella, även mer minimalistiska tongångar kan skönjas som i Streetlight Shadows.
Som allra bäst arbetar trion ihop på pulserande repetitiva Last Tesoro, som i sin struktur påminner om fyndiga Cousin Cuisine från albumet Fusion For Fish (2014).

Spering får välförtjänt utrymme, med eller utan stråke, som alltid är hans spel präglat av eftertanke som i skira Passing Fury. Rundqvist är ständigt påpasslig med inspirerat, påhittigt spel i perfekt samklang med Karlsson som själv både vidgar och fyller ut tonlandskapet och bjuder in lyssnaren till att bygga sina egna personliga betraktelser.

Patrik Sandberg

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(12) { [0]=> int(54715) [1]=> int(54790) [2]=> int(54731) [3]=> int(54639) [4]=> int(50803) [5]=> int(54566) [6]=> int(51323) [7]=> int(54787) [8]=> int(54382) [9]=> int(54707) [10]=> int(54541) [11]=> int(54735) }