♥ Joachim Kühn: Melodic Ornette Coleman

ACT (Naxos)
Joachim Kühn p. Insp. Salinas Studio, Ibiza, Spanien, januari till mars 2018.

Den österrikiske pianisten Alfred Brendel beskrev känslan hos en musiker som kombinationen mellan teknik och erfarenhet. Brendel besatt en stor mängd av dessa egenskaper, vilket även Joachim Kühn gör, om än i ett annat musikaliskt idiom. Att Kühn är en extremt driven, kreativ och tänkande pianist borde inte vara någon nyhet för en läsare av OJ. Om det mot förmodan skulle vara så, rekommenderar jag en tung dos av denne tyske pianist. Inled med en lättare dos, till exempel albumet Dynamics, för att sedan gå på 6cd-boxen Soundtime (Jazzwerstatt).

Det är möjligt att använda Melodic Ornette Coleman som entré till Joachim Kühns musikaliska värld, men det är inte ett album som är typiskt för honom även om hans kännetecken är närvarande. De rasande snabba gesterna i högerhanden, intensiteten, gränsöverskridandet mellan jazz och konstmusik och det för flyglar fruktade anslaget, allt det går att höra även på denna skiva.

Den här gången går melodisk skönhet och närhet i clinch med extrem tydlighet och vulkanisk impulsivitet. Joachim Kühn har valt ut de låtar och melodier han tyckte var de vackraste bland de 170 kompositioner som Coleman och Kühn spelade tillsammans. Pianisten är alltså tätt på materialet. Dessutom var han nära musiken även på ett annat vis. Inspelningen gjordes nämligen i Joachim Kühns hem på den egna Steinwayflygeln. Sammantaget gör förutsättningarna att nya aspekter i Kühns pianospel förtydligas. Har Kühn någonsin spelat så pregnant okonstlat som när han med en varsam högerhand låter tonerna söka sig ut i kosmos? Det blir aldrig naivt, sockersött eller banalt. Om någon till äventyrs skulle tro att pianisten inte har någon energi kvar: lyssna på sista spåret The End of the World, albumets enda spår som är komponerat av Kühn själv. En total käftsmäll.

Thomas Olsson

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser