♥ Lina Nyberg: Terrestrial

Hoob (Border)
Lina Nyberg voc, Cecilia Persson p, David Stackenäs g, elg, Josef Kallerdahl b, Peter Danemo dr, Norrlandsoperans Symfoniorkester under ledning av Anna-Maria Helsing. Insp. Norrlandsoperan, Umeå, maj 2017.

Lina Nyberg är en förbluffande musikant. En särpräglad konstnär i vår tid. En person med kunskaper i såväl jordiska frågor och problem som i musikens harmoniska klangvärldar. De senaste årens kompositioner röjer just intressen i att undersöka och samtidigt utveckla just denna dubbla kontext. Den senaste delen i hennes trilogi rymmer både melodiska upplevelser och textmässig problematisering. Vad kompositionerna beträffar kan man glädja sig åt att hon tagit till sig Jerome Moross fina Lazy Afternoon som annars hörs alltför sällan idag. Men i övrigt är det Nybergs kompositoriska kunskaper som firar triumfer. Och hennes röst – övertygande, lättsamt tilltalande, med viss tyngd och med förmågan att få de enskilda orden helt hörbara. Det finns också en vårlik glädje i Nybergs röst som tilltalat mig ända sedan hon först hördes med Fredrik Norén Band. Hennes röst har sedan dess utvecklats och den har ett fint och ljust omfång. Inte sällan med en djup lidelse för just ordens betydelse i samverkan med toner och klanger. Bandets klangliga och rytmiska samarbete vidgar perspektiven och ljussätter nya områden som i jazziga sammanhang tidigare legat i träda. Den större orkesterns medverkan kan dock på några få ställen producera litet pompösa klanger med pukor och brass. Stråkbakgrunderna däremot är effektiva och utan den sentimentalitet som ibland brukar känneteckna genren. Om det nu finns en sådan genre numera? I bandet levererar både Cecilia Persson och David Stackenäs fina inpass därtill med utmärkt stöd av Josef Kallerdahl och Peter Danemo. I sin helhet är det här en dubbel-cd som man gärna anbefaller till avlyssning.

Leif Wigh

Annonser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Relaterat

Annonser
array(11) { [0]=> int(50803) [1]=> int(55149) [2]=> int(54735) [3]=> int(54787) [4]=> int(54566) [5]=> int(54968) [6]=> int(51323) [7]=> int(54731) [8]=> int(54382) [9]=> int(54880) [10]=> int(54790) }